Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Meta-communicatie op het persoonlijke vlak

Meta-communicatie is communicatie over de wijze waarop je communiceert. Nu is daar heel veel over gezegd en geschreven maar ik merk dat er op het persoonlijke vlak nog veel winst te halen valt op het terrein van meta-communicatie.

Wat betekent het?

Het voorvoegsel 'meta' komt uit het Grieks en is niet simpel te vertalen. De betekenis duidt op afstand (je zit niet midden in de communicatie maar je kijkt er van een afstandje naar) en richting (de focus ligt, in dit geval, op communicatie). Het wijst dus op een helicopterview. Meta-communicatie is dus communicatie over communicatie.
Waar het om gaat is:

 • Ben je je bewust van je communicatie?
 • Communiceren we wel eens over de wijze waarop we communiceren met elkaar?
 • Hebben we daar woorden voor?
 • Elkaar aanspreken op de wijze van communicatie, ook dat is meta-communicatie.

Meta communicatie

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Afstemming

Ik gebruik vaak het rijtje afspreken, aanspreken, bespreken en uitspreken. We hebben er zelfs een training van gemaakt. Een ander rijtje is minstens zo belangrijk namelijk: afstemmen en instemmen, werken aan gelijkgestemdheid.
Ik denk even aan een uitvoering van een koor of orkest. Meestal stemmen ze eerst af! Nou, zeg maar rustig: dat doen ze altijd! Want zonder die afstemming spelen ze of zingen ze niet op de dezelfde toonhoogte. En dan wordt het een vals gedrocht.
Toch gaan wij zo het gesprek aan met de ander, zonder af te stemmen of we wel op gelijke toonhoogte spreken. We vallen met de deur in huis. We overvallen elkaar soms. En dan kan meta-communicatie jou helpen om te voorkomen dat je finaal bij elkaar langs praat.

Voorbeelden

Een voorbeeld heb ik al omschreven in het artikel over inhouds- en betrekkingsniveau. Soms discussiëren we op inhoud over een bepaald onderwerp terwijl er op betrekkingsniveau iets gebeurt. Dan sla je de plank dus finaal mis! Wat gaat er dan mis? Je mist elkaar!

Een ander voorbeeld heb ik genoemd in het artikel over communicatie in de ouder-volwassen-kindrol. Je zou met elkaar kunnen afspreken dat we uitsluitend met elkaar in de volwassenrol willen communiceren. Je kunt afspreken dat we elkaar aanspreken wanneer we merken dat we dat niet doen.

Nog een ander voorbeeld. We kunnen in het kader van meta-communicatie afspraken maken over hoe we iets afspreken! Een heel goed voorbeeld is dat je afspreekt met elkaar wat een afspraak betekent. Zal ik het eens concretiseren?

Wanneer wij een afspraak maken, spreken we ook af:

 • Dat je expliciet instemt met de afspraak en als dat niet zo is, dat je ook niet akkoord gaat met de afspraak
 • Dat je je uitspreekt wanneer je een afspraak niet wilt
 • Dat je verantwoordelijkheid pakt voor gemaakte afspraken
 • Dat je communiceert (deelt, signaleert, meldt) wanneer je afspraken niet na kunt komen
 • Dat je afspraken meteen bijstelt wanneer je ze niet na kunt komen

Communicatie over de wijze van communicatie

Spreek je samen wel eens over de wijze van afspreken, afstemmen, instemmen, bespreken, uitspreken? Dan werk je aan meta-communicatie.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

 • Webinar over persoonlijke communicatie
 • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
 • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.