Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verbindend leiderschap: verbinding, vertrouwen en vrijheid

Verbindend leiderschap: daar hebben we in deze tijd behoefte aan. Maar wanneer is een leider verbindend? En kun je dat ook ontwikkelen? Ben jij verbindend? Is dat een leiderschapskwaliteit die bij jou past?

Kenmerken

Kenmerken van een verbindend leider zijn te benoemen. Hij/zij:

 • Beschikt over de kernkwaliteit verbindend (lees ook ons artikel over verbindend als kernkwaliteit met bijbehorende valkuilen en leerdoelen)
 • Kan verbindend communiceren
 • Weet vertrouwen te geven en te ontvangen
 • Neemt verantwoordelijkheid en laat verantwoordelijkheid bij de ander liggen
 • Is helder over eigen belangen, behoeften of drijfveren maar respecteert de behoeften van de ander
 • Is helder over wederzijdse verwachtingen
 • Gaat conflicten niet uit de weg maar benut deze om wederzijdse behoeften te benoemen (ook als het spannend is)

Verbindend leiderschap

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Traditioneel leiderschap

In traditionele organisaties zijn medewerkers hulpmiddelen (human resources) die bijdragen aan het realiseren van het organisatiedoel. In hun taak- en functiebeschrijving staat exact beschreven wat van de medewerker verwacht wordt. In functioneringsgesprekken krijgt de medewerker te horen wat niet goed gaat en waar hij/zij het komende jaar aan moet werken.
De motivatie voor veel mensen was om te werken voor de beloning. Meer salaris was een motivatie om harder te gaan werken, dacht men toen. Dat idee is inmiddels fors achterhaald. Medewerkers werken niet alleen voor geld en hogere beloningen. Integendeel: we zoeken tegenwoordig zinvol werk, werk wat toegevoegde waarde biedt, waar je je kunt ontwikkelen en waar je bijdraagt.

Werken is complexer

Bovendien is werken complexer geworden de laatste decennia. Eenvoudig werk is overgenomen door robots en machines. Bij complex werk komen andere zaken kijken die je niet kunt vervatten in regels, procedures en richtlijnen.

Nieuw leiderschap is nodig

In deze tijd is nieuw en modern leiderschap nodig. Sturen op alleen maar taken, omzet, targets en KPI’s is niet genoeg. Ook in organisaties is een omwenteling aan de gang. Er is meer dan economische gedrevenheid en er is meer dan alleen maar geld verdienen. We hebben leiders nodig met een moreel leiderschapskompas.

Vertrouwen

In het nieuwe leiderschap zijn de woorden vertrouwen en vrijheid van belang. Vertrouwen kun je krijgen en geven. Maar vertrouwen geven is dus wat anders dan ‘zoek het maar uit’. Het begint met heldere afspraken en duidelijke verwachtingen van medewerker naar organisatie en van organisatie naar medewerker. Onduidelijkheid kan het vertrouwen snel schaden.

Vrijheid of autonomie

Een ander belangrijk woord is vrijheid. Vrijheid staat of valt met de mate van autonomie van de medewerker. Vrijheid vraagt ook om verantwoordelijkheidsgevoel. Als dat er is, betekent vrijheid een hoge mate van zelfsturing voor de medewerker. En dat vraagt ook een andere zienswijze op de medewerker. In moderne organisaties wordt een medewerker niet meer gezien als een hulpbron, maar als een uniek persoon die op creatieve wijze bijdraagt aan het realiseren van de organisatiedoelstelling door optimaal gebruik te maken van zijn mogelijkheden als professional.

Verbinding is noodzakelijk

In deze tijd is verbinding noodzakelijker dan ooit. Waarom? Omdat we het met voorschrijven en dicteren wel een beetje gehad hebben. Bevordering van zelfsturing en autonomie zijn tegenwoordig belangrijke issues. Verbinding is ook zoveel meer dan binden in de zin van vastbinden. Verbinding zorgt juist voor binden en boeien. Maar wat is dan verbinding precies in de moderne organisatie? Een modern leider verbindt:

 • Organisatiebehoeften aan de individuele behoeften van medewerkers
 • Marktbehoeften aan organisatiebehoeften
 • Door morele zelfsturing te ontwikkelen en samen op zoek te gaan naar het moreel kompas van de organisatie
 • Door zelforganisatie te bevorderen
 • Door te inspireren en te stimuleren
 • Door aan te moedigen en te steunen
 • Door betekenis en zinvol werk voor zowel de organisatie als de teamleden
 • Door waarde te creëren voor de organisatie en de medewerkers

Verbinding van mensen

Een verbindend leider verbindt mensen. Dat is precies het tegenovergestelde van verdeeldheid. Een verbindend leider:

 • Voorkomt onenigheid en zoekt eenheid
 • Voorkomt tweedracht en zoekt eendracht
 • Voorkomt verscheurdheid en zoekt harmonie
 • Bevordert samenwerking
 • Verbindt talenten van medewerkers en benut deze
 • Bevordert het wij-gevoel

Positief werkklimaat bevorderen

Verbinding + Vertrouwen + Vrijheid

Leiderschap gericht op verbinding, vertrouwen en vrijheid en verantwoordelijkheid brengt succes. Waarom?

 • Het motiveert
 • Het zorgt voor verbinden en boeien
 • Het geeft voldoening en werkplezier
 • Het bevordert de resultaten

Zelfsturing bij teams

Een mooi voorbeeld is de trend in organisatie land om te gaan werken met zelfsturende of zelforganiserende teams. De vrijheid die teams daarbij krijgen kan pas landen als verbinding en vertrouwen geborgd zijn.

Modern leiderschap

Dit artikel schreef ik in de serie over modern leiderschap!

Modern leiderschap

 

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling. Bekijk ook de Leerdoelen leiderschap.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.