Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Moreel leiderschap: dat hebben we nodig!

Moreel leiderschap is belangrijk. Dat is mijn stellige overtuiging. In een ander artikel schrijf ik al wat modern leiderschap is en één van de kenmerken van leiderschap is: richting geven.

Wat is moreel leiderschap?

Het kenmerk van moreel leiderschap is dat je een moreel kompas hebt. Dat je een pakket hebt aan waarden en normen, waar je voor staat en waar je voor gaat. Moreel leiderschap komt van binnenuit. En het gaat over goed of fout, over wat je wel wilt en wat je beslist niet wilt, over wat je zeker en altijd zult doen en over waar je nooit aan zult beginnen.

Moreel leiderschap

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Bevordering van morele zelfsturing

Moreel leiderschap bevordert morele zelfsturing en helpt teamleden ook om eigen normen en waarden te ontdekken en te formuleren. Dat is wat anders dan wat ik vaak om me heen zie. Het management organiseert een heidedag om de kernwaarden van de organisatie te benoemen, die daarna gedicteerd worden aan de rest van de organisatie. Met daarbij het verkooppraatje dat het ‘onze waarden’ zijn. Dat noem ik eerder moraliserend of de moraalridder uithangen. Medewerkers zullen dat innerlijk ook niet omarmen, ze knikken hooguit een keer ja of nee.

Kleuring geven aan je organisatie

Gebrek aan moreel leiderschap haalt alle kleur en leven weg. Om dat meteen immoreel te noemen, vind ik te zwaar uitgedrukt. Wanneer er geen moreel leiderschapskompas is, kijkt men hooguit naar invloeden van buitenaf. Ik duid het als volgt:

  • Wanneer ik dit standpunt inneem, kost ons dat zoveel kiezers (dat rekent men tegenwoordig uit) maar als ik dat standpunt inneem, dan krijgen we er zoveel kiezers bij.
  • Ik ga hier niet voor staan want dat kost mij mijn naam of reputatie.
  • Als we dat standpunt uitdragen, krijgen we onrust op de werkvloer.

Kortom: het gaat niet om het eigen innerlijke geweten, de innerlijke moraal maar het gaat over wat het oplevert als je ergens voor gaat staan of wat het voor schade toebrengt als je het niet doet. En daarmee zie je dat de kleur verdwijnt tot een grijze muizencultuur die zich nergens voor schaamt maar ook nergens voor staat.

Moreel leiderschapskompas

Moreel leiderschap is om nog meer redenen van belang:

  • Het brengt verbinding met de mensen die zich innerlijk in jouw standpunten herkennen
  • Het brengt duidelijkheid en houvast
  • Het is krachtig en overtuigend qua communicatie
  • Het brengt kleur in jouw profilering

Waarom verbindt het?

Moreel leiderschap verbindt. Maar voor de helderheid: ‘het trekt aan’ en ‘het stoot af’. Verbinding krijg je dus met mensen die voor dezelfde waarden staan. Saamhorigheid wordt dan ook samen-weten. Het gaat immers over ons persoonlijke geweten? Over ons innerlijk weten, wat we goed vinden en wat we fout vinden, waar we voor gaan en waar we voor staan.

Modern leiderschap

Dit artikel schreef ik in de serie over modern leiderschap!

Modern leiderschap

 

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling. Bekijk ook de Leerdoelen leiderschap.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.