Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Inspirerend leiderschap: wat is dat?

Ben jij een inspirerend leider? Of wil je dat graag zijn en ontwikkelen? In dit artikel ga ik in op vragen als:

 • Wat is inspirerend leiderschap?
 • Wat is een geïnspireerd leider?
 • Enkele misverstanden rond dit thema

Betekenis

Wat betekent inspirerend? Inspirerend komt van het Latijnse woord 'in spirare'. Letterlijk betekent dat inademen of inblazen. Het woord spiritus of spiritueel hoort bij inspireren. Dat betekent dat de geest erin blaast. Een inspirerend leider:

 • Kan anderen in beweging zetten, is gedreven en wordt gedreven door innerlijke drijfveren
 • Komt begeesterd en bezielend over
 • Beschikt over de kernkwaliteit inspirerend en dit is een aangeboren karaktertrek
 • Kan anderen stimuleren en aanmoedigen zonder druk te gebruiken
 • Kan anderen aanzetten, uitnodigen, prikkelen om hun comfortzone te verruimen, keuzes te maken etc.
 • Komt aanstekelijk over en kan medewerkers zo af en toe in vuur en vlam zetten
 • Brengt leven in de brouwerij
 • Roept enthousiasme op bij anderen

Inspirerend leiderschap

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Verlokken is wat anders dan dicteren

Verlokken en verleiden is wat anders dan dicteren, opleggen en afdwingen. Een inspirerend leider neemt de organisatie mee, geeft richting aan en motiveert op die wijze intrinsiek de medewerkers.

Nieuw leiderschap

Inspirerend leiderschap is een vorm van nieuw en modern leiderschap waar behoefte aan is heden ten dage. Waarom? Omdat veel organisaties qua ontwikkeling toe zijn aan leiderschapsvormen die anders zijn dan de bazencultuur van voorheen. Bureaucratische en hiërarchisch gestructureerde organisaties hebben in Nederland de langste tijd wel gehad.

Enkele misverstanden

Inspirerend leiderschap is geen kunstje wat je leert op de managementtraining. Inspirerend leiderschap kun je wel ontwikkelen maar het is geen vaardigheid die je even tijdens een cursus of training opdoet. Je wordt geen geïnspireerd leider op de cursus ‘peptalk opvoeren voor medewerkers’.
Het is ook wat anders dan een mooi praatje houden.  Er zijn overigens nogal wat misverstanden over inspirerend leiderschap. Ik noem er een paar:

 • Je moet extravert zijn om anderen te kunnen inspireren? Nee, dat is echt niet nodig. Zowel introverte als extraverte personen kunnen inspirerend zijn.
 • Je moet welbespraakt zijn om te inspireren?  Nee, ook dat klopt niet! Je inspireert niet door een veelvoud aan woorden.
 • Je moet zeker heel overtuigend communiceren wanneer je inspirerend bent? Het gekke is dat inspirerend leiderschap overtuigt!

Het komt van binnenuit

Inspiratie komt net als bezieling en passie van binnenuit en komt rechtstreeks uit het hart. Ik zei al: je leert het niet op de training. Maar het komt je ook niet aanwaaien. Geïnspireerd zijn is namelijk een werkwoord en het gaat erom dat je als leider continu inspiratie opdoet. Inspirerend leiderschap vraagt om geïnspireerd zijn. Waardoor word jij geïnspireerd? Wie inspireert jou? Wat zijn jouw inspiratiebronnen? Inspiratie vraagt tijd, stilte, afzondering en bezinning. Maar belangrijk is dat je wezenlijk contact met jezelf ervaart. Hoofd en hart moeten op elkaar aangesloten zijn. Anders inspireer je niemand! Dan is het louter een rationele beschouwing.

Inspiratie is verbindend

Weet je dat inspiratie verbindend leiderschap is? Maar ook stimulerend, motiverend, aanmoedigend en steunend. Dat is wat anders dan saaie protocollen ontwerpen of bureaucratie waar de geest niet in woont.

Modern leiderschap

Dit artikel schreef ik in de serie over modern leiderschap!

Modern leiderschap

 

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling. Bekijk ook de Leerdoelen leiderschap.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.