Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Loslaten van het eigen bedrijf is moeilijk voor ondernemers

In het MKB komt het nogal eens voor dat het bedrijf te afhankelijk van de ondernemer zelf is. En hoewel er eigenlijk meer gedelegeerd zou moeten worden, is het probleem vaak complexer dan het lijkt.

In een aantal MKB-bedrijven hangt het bedrijf of de onderneming teveel aan de ondernemer. De kennis, vaardigheden en inzichten van de ondernemer zelf maken in dit soort bedrijven het verschil wanneer het gaat om resultaat. En hoewel de ondernemer feitelijk meer zou moeten delegeren, is dit niet altijd een voor de hand liggende mogelijkheid. Uw bedrijf loslaten heeft vooral te maken met uw bedrijf coachen naar de volwassenheidsfase. Het proces van delegeren en loslaten is daar onlosmakelijk aan verbonden.

Onafhankelijkheid van de ondernemer

Theoretisch weet men het vaak wel te beredeneren en inderdaad: een bedrijf is pas écht wat waard wanneer de ondernemersafhankelijkheid verdwenen is. Anders is het onverkoopbaar omdat de resultaten meteen zullen teruglopen wanneer de ondernemer zich terugtrekt.

Waar komt dit voor?

We zien het verschijnsel nogal eens in bedrijven met zeg eens maximaal 20 medewerkers. Financieel is het niet haalbaar om overstijgend iemand in dienst te nemen die taken van de ondernemer kan overnemen. Bovendien kan deze oplossing voor andere spanningen geven ook al omdat het bedrijf net te klein is voor een dergelijke constructie. In feite is men te klein voor een tafellaken en te groot voor een servet. En deze fase is lastig in de bedrijfsvoering.

Te weinig het bedrijf loslaten werkt beknellend

Voor de ondernemer zelf kan het als een beknelling aanvoelen. Vaak weet men wel dat men teveel uitvoerend bezig is en dat de bakens te weinig worden verzet maar de praktijk van alledag zorgt ervoor dat men zich gedwongen voelt in deze constellatie door te gaan. Feitelijk worden de inzichten en vaardigheden van de ondernemer in deze constructie wel benut maar aan de verkeerde zaken en taken.

Loslaten begint met keuzes

Ondernemen bestaat vooral uit keuzes maken en dat blijkt ook hier. Er zijn namelijk keuzes en we maken dat in de praktijk ook mee. Te starten met een onderzoek in hoeverre de bestaande medewerkers toch geschikt zijn voor een doorgroei naar meer taken en verantwoordelijkheden. Wanneer dit er echt niet in zit dan zijn er een tweetal opties:

  • of de ondernemer zet de focus op groei van zijn organisatie waardoor er wel ruimte ontstaat voor iemand die overstijgend zaken overneemt (overigens is onderzoek wel nodig in hoeverre een groeiscenario realistisch is
  • of de ondernemer kiest juist voor een kleinere organisatie die soms net zo rendabel kan zijn als een grotere onderneming

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt  ondernemers en directeuren binnnen het MKB.

Coaching voor ondernemers en directies

Trainingen en coaching

Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching gericht op organisatieontwikkeling en leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

 


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.