Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Herdenken en gedenken: herinneren en rouw

Herdenken en gedenken is herinneren en herinneringen naar boven halen aan de overledene. Iets wat belangrijk is en bij het rouwproces hoort.

Passief herinneren

Herdenken en gedenken: herinneren en rouwPassief herinneren gebeurt iedere dag. Herinneringen komen vanzelf boven drijven. De ene keer doordat je iets tegenkomt wat van hem/haar is. De andere keer doordat je het er samen met iemand over hebt. Sommige dingen ben je misschien vergeten of heb je verder weggestopt. ‘O ja, nu je het zegt, dat was ook zo’. Iedereen herinnert zich iets anders wanneer hij/zij aan de overledene denkt. Herinneren gaat vanzelf wanneer je op plaatsen komt waar je vroeger ook samen bent geweest. Het kan gevoelens van blijheid oproepen, dankbaarheid maar ook kan een golf van verdriet je overspoelen wanneer je her-innert. Soms zakken herinneringen weg, soms komen ze zomaar weer boven drijven.

Gedenken en herdenken: actief herinneren

Er  is veel geschreven over het verschil tussen gedenken en herdenken. In hoeverre zijn het synoniemen van elkaar? In wat voor mate is er verschil tussen beide? Dat gaan we hier niet doen. Gedenken en herdenken noemen we: actief herinneringen naar boven halen.  Anders geformuleerd: de herinnering aan iemand levend houden.

  • Herdenken: her-voelen en herbeleven

    Herdenken is nadenken over wat er is gebeurd. Maar het is meer dan denken. Herdenken betekent ook her-voelen of her-beleven. Het kan diepe gevoelens van rouw en verdriet oproepen. Maar het brengt ook verder. Rouw is een proces van loslaten. Komt er nog een keer een lichtje aan het eind van de tunnel? Komen er nog nieuwe perspectieven? Gaan er nog weer lampjes branden in mijn binnenste of blijft het altijd zo donker?

  • Gedenken: gevoelen

    Gedenken is actief uiting geven aan het herdenken en herinneren. Ge-denken is ook meer dan denken. Het is ook ge-voelen en het roept gevoelens op. Gedenken is woorden geven aan je gevoelens en worstelen met de taal van rouw. Er zijn tal van manieren om te gedenken. Voor de één is dat: het graf netjes maken of een lampje plaatsen bij het graf. Voor de ander is het foto’s van vroeger bekijken of zijn/haar favoriete muziek opnieuw beluisteren. Gedenken kan ook zijn dat je nog tegen hem/haar praat en in gesprek bent. Iets wat veel mensen in uw omgeving niet zullen begrijpen wellicht of iets wat je misschien zelf wel raar vindt. Maar wat is raar? Sta uw gevoelens en uw gedenken gewoon toe. Gedenken kan op bijzondere dagen: de sterfdag, de verjaardag, de kerstdagen of de oudejaarsdagen. Misschien wilt u samen met anderen gedenken. Nodig ze dan uit! Of doet u het liever alleen? Neem dan de ruimte!

Herinneren is toekomst: opnieuw inneren

Herinneren, gedenken en herdenken heeft niet alleen met het verleden te maken. Het draagt bij aan het immense proces van loslaten en de toekomst toelaten. Iemand schreef: ‘Herinneren is stilstaan om daarna weer verder te kunnen gaan’.  'Inneren' heeft met innerlijk te maken: het binnenste. Her-inneren is opnieuw inneren. Jouw innerlijk krijgt nieuwe betekenis. Al een beetje benieuwd hoe dat eruit gaat zien?

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens