Emoties en gevoelens van de ander overnemen
Neemt u soms emoties en gevoelens van de ander over? Bent u heldervoelend of hooggevoelig? Weet u waar de grens ligt? Voelt u wat de ander voelt?
Voelen wat de ander voelt
HSP-ers hebben de neiging om te voelen wat de ander voelt. Ze hebben de neiging om het verdriet, de boosheid, de frustratie of de pijn van de ander te voelen alsof ze het zelf beleven. Soms dusdanig dat ze er zelf last van krijgen. Ze voelen dat ze verdrietig worden of down. Ze laten zich als het ware helemaal meeslepen in de gevoelswereld van de ander alsof ze naar een film kijken die ze intens beleven.
Waar ligt de grens?
Herkent u dit? Vraag is: waar ligt nu de grens. Soms hebben mensen geen idee mee of het gevoel nu van hunzelf is of van de ander. Feitelijk gaan ze dan een grens over. Alsof ze één van geest en ziel zijn met de ander. Klinkt dat vaag? Dan verwoorden we het anders: alsof de ander een onderdeel van uzelf is geworden.
Het kan een last worden
Mensen die hiermee kampen, kunnen er last van krijgen. Ze verzuipen in de emoties van de ander, ze laten hun dag bepalen door negatieve gevoelens van de ander en het haalt ze onderuit. Maar het gaat wel ten koste van jezelf en van uw eigen gevoel. Inlevingsvermogen is een kwaliteit, een eigenschap. Maar de valkuil heet: te invoelend, te begrijpend. Bovendien kan het leiden tot ernstige overprikkeling van uzelf.
Afstand en nabijheid
Omgaan met afstand en nabijheid is te leren. Loslaten, de pijn van de ander bij de ander laten liggen, de nodige afstand (qua gevoelsbeleving) en distantie houden. Het zijn leerdoelen voor veel hooggevoelige mensen. Hoe doe je dat? Focus op uzelf, op uw eigen gevoel, op uw eigen beleving.
Leerdoelen voor HSP-ers
Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.
Training en coaching HSP-ers
Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.