Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Niet in de bedrijfscultuur passen: chemie ontbreekt!

Past de medewerker niet in de organisatiecultuur of bedrijfscultuur? Ontbreekt de chemie? In dit artikel ga ik in op wat er dan precies ontbreekt en wat je eraan zou kunnen doen!

Onvoldoende functioneren?

Een medewerker die niet in de bedrijfscultuur past kan beoordeeld worden door de werkgever als zijnde iemand die onvoldoende functioneert. Toch is dit niet geheel terecht. De vraag is namelijk of dit de medewerker aan te rekenen of te verwijten is. Het hoeft niet zozeer met de competenties van de medewerker te maken te hebben.

Hoewel er dus geen sprake hoeft te zijn van disfunctioneren, functioneert het niet! Maar dat zit vooral tussen de leiding en de medewerker. Wellicht worden de taken wel goed uitgevoerd maar in de communicatie en houding tussen medewerker en leidinggevende gaat er toch iets mis. Zelfs in die mate dat je er allebei last van krijgt.

Niet passen in de bedrijfscultuur

Webinar over verbetertraject of functioneringstraject

Bekijk ons webinar over het verbetertraject of functioneringstraject.

Webinar verbetertraject

E-book over verbeterplan

Bestel ons e-book over het verbeterplan (PDF)!

E-book verbeterplan

De chemie ontbreekt!

Het lijkt zo'n vage reden: niet passen in de bedrijfscultuur. Of aangeven dat de chemie ontbreekt. Het is vaag omdat het moeilijk is om er de vinger op te leggen. Wat is het nu precies? Ik zal een aantal zaken voor jou op de rij zetten:

 • De pallet van normen en waarden van jouw medewerker is een geheel andere dan gangbaar is binnen de cultuur van jouw bedrijf
 • Je komt voortdurend in discussies terecht terwijl het bij andere medewerkers vanzelf gaat
 • Jouw medewerker heeft een geheel ander arbeidsethos dan je gewend bent
 • Zaken die voor andere medewerkers logisch zijn, moet je met deze medewerker voortdurend bespreken en uitleggen
 • Zo langzamerhand zit de medewerker ernstig in jouw irritatiezone: het belemmert de voortgang in jouw team of organisatie

Samengevat: de mentale verbondenheid ontbreekt of is niet sterk genoeg voor goed functioneren.

Wat kun je eraan doen?

Wanneer je de situatie analyseert en je herkent dat het verschil in overtuiging tussen jouw organisatie en de medewerker dusdanig groot is dat het de samenwerking en het goed functioneren belemmert, is de vraag of je dit nog bij elkaar kunt krijgen. Coaching en training zal in ieder geval niet helpen. Overtuigingen laten zich niet dwingen. Ik heb een paar tips voor jou:

 • Ook al verschil je van normen en waarden: een respectvolle benadering van de medewerker is een voorwaarde om met elkaar in gesprek te komen
 • Wellicht kun je op tafel krijgen waar het verschil zit en waarom je dat belemmert: in een sfeer van vertrouwen en wederzijds respect kom je een eind om dit bespreekbaar te krijgen
 • De vraag is of de medewerker zelf zijn/haar arbeidscontract wel als een gelukkig huwelijk ervaart
 • Lukt het je niet om dit zelf bespreekbaar te krijgen dan is een externe coach wellicht voor je een optie om dit gesprek te begeleiden

Heeft een verbetertraject zin?

Een verbetertraject opstarten omdat jouw medewerker niet in de bedrijfscultuur past, heeft op voorhand weinig kans op succes. Ik kan me moeilijk een traject voorstellen om de medewerker zover te krijgen dat hij/zij passend wordt gemaakt binnen jouw organisatiecultuur. Hooguit zou je onderzoek kunnen laten doen of het werkelijk zo is dat jouw medewerker niet in de bedrijfscultuur past. En wat vindt jouw medewerker daar zelf van?

Verbeterplan

Oplossen

Het vraagstuk laten sudderen is geen oplossing. Wanneer het je als organisatie dusdanig belemmert dan is er waarschijnlijk maar één oplossing en dat is afscheid nemen van elkaar. Echter: je kunt de medewerker moeilijk verwijten dat hij/zij andere normen en waarden heeft die niet binnen de cultuur van jouw organisatie passen. In die zin ontbreekt iedere grond voor ontslag zeker wanneer de werkzaamheden en taken door de medewerker naar behoren worden uitgevoerd. Een oplossing kan gelegen zijn in:

 • Ontslag met wederzijds goedvinden
 • Het aanbieden van outplacement en loopbaanbegeleiding
 • Detachering bij een andere werkgever

Onvoldoende functioneren

Wat is onvoldoende of slecht functioneren?

Onvoldoende functioneren

Verbetertraject

Bekijk de mogelijkheden voor een verbetertraject.

Verbetertraject

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.