Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Wat is talent en wat zijn talenten?

Talent en talentontwikkeling

Wat is talent? Wat zijn talenten? Wanneer bent u talentvol? Vaak wordt bij talent gedacht aan buitensporige prestaties zoals topsporters soms leveren die voortdurend in de belangstelling staan. In dit artikel gaan we in op de vraag: wat is talent? Voorbeelden van talenten. De kracht en de zwakte die bij een talent hoort.

Definitie en betekenis

Wij komen graag tot een definitie voor talent aan de hand van een aantal kenmerken:

 • Talent is aangeboren en er is sprake van natuurlijke aanleg: kortom u kreeg het mee bij de geboorte
 • Het is een gave of er is sprake van aanleg of speciale begaafdheid

Workshop 'ontdek uw talent'

Ieder kwartaal verzorgen wij de workshop ‘Ontdek uw talent’. De ene keer in Amersfoort, de andere keer in Hoogeveen. Wilt u meer inzicht in uw talent? Schrijf u dan in voor de workshop!

Workshop 'ontdek uw talent'

Individueel traject

Een individueel traject gericht op het ontdekken van uw talenten is krachtig en kan plaatsvinden op momenten dat het u past. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op!

 

Soorten talent

Talent is er in allerlei soorten. Zo wordt gesproken over een voetbaltalent of over een muzikaal talent. Ook in andere woorden wordt talent soms uitgedrukt zoals ‘hij heeft een wiskunde knobbel’ of ´zij heeft een talenknobbel´.  

Toch wordt bij talent nog vaak gedacht aan opleiding, opleidingsniveau, diploma’s of  aan IQ. Weliswaar kan dat iets zeggen over uw talent maar dat hoeft niet. Talent gaat niet alleen over wat u kunt maar ook over wie u bent. 

Iedereen is talentvol

Talent is wat vanzelf gaat en wat de tijd doet vergeten. Werken vanuit uw talent geeft energie en werkplezier. Wanneer u uw talent kunt gebruiken, ontplooit u activiteiten waar u naar uitkijkt. Bovendien wordt uw talent door anderen gewaardeerd en als bijzonder ervaren.

We noemen een voorbeeld. Stel u bent een bezige bij. U houdt zich graag bezig met nuttige en zinvolle activiteiten. Altijd ziet u het werk liggen. U krijgt energie van werken. Anderen begrijpen wellicht niet altijd waar u de energie vandaan haalt maar u kost het weinig moeite om uw activiteiten te ontplooien. Lukt het niet om een aantal zaken afgerond te hebben dan geeft dit frustratie. U raakt gefrustreerd en u voelt zich nutteloos.

 • Negatieve emoties

  Negatieve gevoelens en emoties ontstaan wanneer u werk moet doen wat niet aansluit bij uw talent. Werkt u structureel buiten uw talent, dan loopt u een groot risico op het krijgen van een burn-out. U werkt immers buiten uw authenticiteit.

  Uw authenticiteit wordt onderdrukt wat kan leiden tot stress, depressie, eetstoornis, verslaving, overprikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, relatieproblemen en onverklaarbare somberheid.

 • Positieve emoties

  Werken vanuit uw talent geeft positieve gevoelens en emoties. U weet welke talenten u heeft, waar u goed in bent en u weet ook waar u plezier en energie van krijgt. Het ervaren van positieve emoties maakt u zelfverzekerder en veerkrachtiger. U zult een ongekende energie ervaren en verbaasd zijn dat u zonder enige problemen uw zwakke kanten moeiteloos accepteert.

Willen en kunnen verenigd

Talent verenigt en combineert willen en kunnen. In onze maatschappij gaat het vaak over kunnen, de opleiding die u hebt genoten en de diploma’s die u hebt behaald. Willen handelt over uw dromen, uw bezieling en motivatie.

Werken vanuit uw talent combineert willen en kunnen. Uw talent door ontwikkelen is het aanleren van vaardigheden, ervaring en inzichten opdoen maar ook het creëren van bewustwording en inzicht (waar zet u uw talent in en wanneer zet u uw talent niet in). Maar talent is ook een persoonlijke drijfveer.  Het gaat namelijk vanzelf.  U hoeft er  geen moeite voor te doen.

Persoonlijke drijfveren

Talentgesprekken

De eerste stap is om uw talent ontdekken. Dit kan middels talentgesprekken om uw authenticiteit te leren ontdekken. Daarna gaan we ontdekken en verkennen:

 • welke kwaliteiten u heeft
 • in welke context deze het beste tot bloei komen
 • welke vaardigheden u kunt inzetten om u verder te ontplooien en te ontwikkelen

Talentgesprekken zetten wij in o.a. bij:

 • Loopbaan coaching
 • Outplacement
 • Teamontwikkeling
 • Jongeren coaching

Lijst en voorbeelden

Onderstaand treft u een aantal voorbeelden van talenten. We hebben ons bij de beschrijving van talant laten inspireren door de methode 'Ik kies voor mijn talent' die ontwikkeld is door de auteurs: Luk Dewulf, Peter Beschuyt en Els Pronk. Er is ook een junior-versie van deze toolbox beschikbaar. Meer informatie treft u op de website van Kessels Smit of op de website Grootsklein van Els Pronk. Wilt u meer inzicht in uw talent? Dan kunt ook onze test doen om uw kernkwaliteiten te ontdekken.

Doe de uitgebreide test

Voorbeelden

Wilt u voorbeelden van talenten?

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens