Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Talenten en kwaliteiten: wat doet het met jouw energiebalans?

Talenten en kwaliteiten hebben invloed op jouw energiebalans. Wanneer je jouw talenten inzet, krijg je energie. En wanneer je ze niet gebruikt, kost het energie. Tijd dus om de balans eens voor jezelf op te maken.

De menselijke accu

Ik ben niet technisch onderlegd maar ooit stond ik met een lege accu ergens aan de weg. Stom! Ik had de lichten laten branden en was ondertussen wat anders gaan doen. De ANWB kwam en gebruikte startkabels.

Daarna moest ik rondrijden, zeiden ze ‘want dan laadt de accu verder op’. Dat beeld is me altijd bijgebleven.

Eigenlijk is het met talenten ook zo. Je laadt jezelf op wanneer je ze gebruikt. En je put uit wanneer je ze niet gebruikt.

Talent en jouw energiebalans

Uit de praktijk

Ik moet denken aan Jelmer. Jelmer is een groot improvisator, behendig met woord en zin en een vlotte spreker. Hij is woordvoerder voor o.a. de pers voor het bedrijf waar hij werkt. Wanneer je Jelmer een microfoon voor de neus houdt dan praat hij.

Maar dat niet alleen: hij zegt precies de juiste dingen op het juiste moment. Maar de baas van Jelmer vond dat hij te weinig beheersmatig was. Er moest meer controle en beheersing van taken zijn. En dat was precies wat niet bij hem paste. Zie je wat ik bedoel? Jelmer werd niet gevoed in zijn talent. Integendeel zelfs!

Wat is talent?

Energetisch en bezielend

Talenten hebben te maken met bezieling. Op energetisch niveau doen ze ook iets, raken ze aan, zetten ze in beweging. Ik verdeel ze vaak in groepen:

  • als drijfveer: hoe krijgen we jou in beweging
  • hoe reageer je op bepaalde situaties
  • je ga je met mensen om
  • hoe voel je en hoe denk je
  • hoe communiceer je
  • hoe zet jij anderen in beweging

Het gaat dus vaak om beweging. Hoe krijgen we jou in beweging en hoe zet jij anderen in beweging.

Talentontwikkeling

Talenten kun je ontwikkelen. Dat betekent dat ze al aanwezig zijn. De kiem van het talent is er al. Je kunt er twee dingen mee doen. Talent kun je in de kiem smoren. Daardoor onderdruk je het voordat het de kans heeft om groter te worden. Je kunt de kiem ook ontwikkelen. Maar daar zijn voorwaarden aan verbonden. De juiste omstandigheden en de juiste plaats zijn van belang.

Talenten hebben voeding nodig

Talent heeft voeding nodig en voedingsbodem. Het is als met een boompje die je aanschaft. Als er op staat: half-schaduw, dan ontwikkelt de boom zich niet in de volle zon. Dus je moet talent op de juiste plaats zetten en je moet talent op de juiste manier inzetten. Belangrijk is om jezelf te kennen of als je leidinggevende bent: belangrijk is om de talenten in jouw team goed te kennen, anders gebruik je ze niet.

Lusteloos, futloos en energieloos

Wanneer je jouw talenten te weinig kunt inzetten dan kun je daar lusteloos, futloos en vermoeid van raken. Waarom? Net als met die accu! Je laadt op door je talenten te gebruiken. En wanneer je jouw talenten niet of te weinig kunt gebruiken dan laad je niet op! Jouw energiebalans raakt in onbalans.

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.