Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Eén ding is zeker: namelijk jouw talent!

Eén ding is zeker zegt de volksmond, namelijk dat je ……..  Dan komt er een opmerking aan die o zo waar is maar ook een beetje platvloers. In dit artikel ga ik in op jouw talent, als enige zekerheid.

Zekerheid

Wij mensen zoeken zekerheden. Da’s een vorm van controle. Dan hebben we grip op ons leven. Dan voelen we houvast. We voelen ons zeker, wanneer we weten wat er komen gaat, wanneer we weten hoe het leven verloopt.
Daarom hechten we aan vaste dienstverbanden. Dan weet je waar je aan toe bent immers. En als je dat weet, dan voel je je goed.

Schijnzekerheid

Zo hebben we zekerheden gecreëerd die geen zekerheid zijn. Ik noem het schijnzekerheid. Wanneer de werkgever wil, zet hij je morgen op straat. Sterker nog: wanneer de economische omstandigheden negatief veranderen, kan de werkgever soms niet anders dan reorganiseren door inkrimping.
Dus jij en ik hebben geen zekerheid. Morgen kan alles anders zijn. Morgen kunnen we ziek zijn, niet meer in staat om te werken. Morgen kunnen we iemand moeten missen, wat ons leven finaal op de kop zet. Morgen kan er iets zijn, wat ons bedreigt in ons bestaan.

Eén ding is zeker: namelijk jouw talent!

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoefte aan zekerheid.

Behoefte aan zekerheid

Vertrouwen op uiterlijke bronnen

We hebben geleerd om te vertrouwen op uiterlijke bronnen. Daarom maken we prognoses, verzekeren we alles keer factor 4, maken we scenario’s, doen we aan risicomanagement. Daarom willen we een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, sparen we op ons 30e al voor het pensioen.
Begrijp me goed, er is niks op tegen! Maar we zijn een beetje weggedwaald van onze innerlijke bron.

Innerlijke bron

Deze week vroeg ik Annelies tijdens een loopbaansessie: ‘stel je voor, je moet vluchten uit Kiev en je kunt bijna niks meenemen, ja nog snel even de portemonnee en een paar foto’s van je ouders. Stel, je bent alles kwijt, wat dan?’
Wat dan? Ze keek me aan met grote ogen. Ik zei: ‘dan heb je de gereedschapskoffer met jouw talent nog bij je toch?’ Wanneer je vlucht neem je dit mee:

  • Al jouw kwaliteiten
  • Al jouw vaardigheden
  • Alle kennis die je opgedaan hebt
  • Al jouw inzichten

Kortom: alles waar jouw talent zit. En dat talent maakt dat jij kunt overleven in moeilijke situaties en dat jij kunt leven, beleven en herleven in fijnere situaties.

Geld en talent

Annelies en ik spraken nog even door. Stel, je moet vluchten uit Kiev. Je kunt bijna niks meer meenemen. O ja, je kunt nog net die 20.000 euro pakken die je hebt gespaard. Maar jouw talent moet je daar in Kiev achterlaten.
Ik vroeg: ‘wat heb je dan?‘  Ze zei: ‘niet veel, want dat geld is zo op en je hebt niet jouw talent bij je om nieuw geld te maken’.

Verwerven en bezitten

Waar ik steeds meer achter kom is: verwerven is mooier dan bezitten. Bezit leidt tot bezetenheid als je niet oppast en tot een lui en ingedut leven wat voor lichaam en ziel niet goed is.
Om te verwerven zet je je talent in. En hoe je 't wendt of keert, je wordt er fitter van. Enerzijds geef je energie uit, maar de inkomsten heten voldoening, voldaanheid, werkplezier, werkgeluk, tevredenheid en dankbaarheid.

Wat is jouw talent?

Weet je al wat jouw talent is?

Talentontwikkeling

Wat voor talenten heb jij?

Wat is talent?

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.