Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het talent van de plant: creatieve vernieuwer met verbeeldingskracht

Ben jij een plant? Of herken jij je in het plant-persoonlijkheidstype? Een plant staat bekend als een creatieve vernieuwer met een grote verbeeldingskracht en originaliteit. Deze persoon heeft een natuurlijke neiging om nieuwe ideeën te genereren, alternatieven te bedenken en complexe problemen op te lossen. Het concept is afkomstig van Meredith Belbin, die het ontwikkelde binnen het Belbin teamrolmodel. In dit artikel ga ik in op de kenmerken van de plant en de kernkwaliteiten die daarbij horen.

Creatieve Vernieuwer

De plant is de vernieuwer en de verzinner. Ik noem hem/haar ook wel een schepper omdat de ideeën volledig voortkomen uit zijn/haar eigen brein. Hij/zij is constant bezig met vernieuwing en creatie.

Originele ideeën en verbeeldingskracht

De plant onderscheidt zich door originaliteit. Hij/zij heeft de behoefte om te fantaseren, strategieën en scenario's voor de toekomst te ontwerpen en verrassende nieuwe oplossingen voor oude problemen te vinden.

Introverte eigenschappen en eigenzinnigheid

De plant is introvert en eigenzinnig. Hij/zij besteedt veel energie aan zijn/haar creaties en kan soms de realiteit uit het oog verliezen waardoor zijn/haar ideeën als eigenaardig, radicaal of onpraktisch kunnen overkomen. De plant is een gevoelsmens en vaak gevoelig voor waardering en kritiek. Om dit talent in een team tot bloei te laten komen is soms een speciale aanpak nodig.

Plant

Wat is talent?

Lees ook mijn artikel over: wat is talent?

Wat is talent?

E-books over kwaliteiten

Bekijk onze e-books over kwaliteiten:

Inspiratiebron

Een plant kan een voortdurende bron van inspiratie zijn. Hij/zij genereert ideeën en alternatieven en bedenkt mogelijke oplossingen voor complexe problemen. Een plant is vooral van belang in de beginfase van een project of als schepper van een nieuw product. Maar ook als (intern of extern) adviseur komt hij/zij goed tot zijn/haar recht.

Andere kernkwaliteiten

Naast de creatieve, out-of-the-box en vernieuwende eigenschappen heeft de plant nog een paar andere kernkwaliteiten:

 • Autonoom denker: de plant is een onafhankelijk denker en kan diep in zijn/haar creatieve proces duiken.
 • Betrokkenheid: de plant stopt veel energie en passie in zijn/haar ideeën en creaties, waardoor hij/zij zeer betrokken is bij wat hij/zij doet.
 • Visionair: de plant heeft het vermogen om zich toekomstige scenario's voor te stellen en strategieën te ontwerpen voor wat er kan komen.

Valkuilen

Er zijn ook enkele valkuilen die ik wil benoemen:

 • Bij kritiek heeft de plant de neiging om zich terug te trekken.
 • Hij/zij aarzelt soms om ideeën te delen of voelt zich geremd om dat te doen.
 • Overbelasting door te veel bezig te zijn/haar met ideeën.

Wat is het verschil met een brononderzoeker?

Zowel "de plant" als "de brononderzoeker" zijn persoonlijkheidstypes binnen het Belbin Teamrolmodel en delen enkele kenmerken. Hier zijn de overeenkomsten en verschillen tussen beide:

Overeenkomsten

 • Ze zijn beide creatieve denkers die waardevol zijn vanwege hun vermogen om nieuwe ideeën en perspectieven aan te dragen.
 • Ideeën genereren: Ze hebben beide de vaardigheid om ideeën en alternatieven te genereren en kunnen waardevolle bijdragen leveren in het bedenken van oplossingen voor problemen.
 • Vernieuwend: Ze zijn beide gericht op vernieuwing.
 • Onafhankelijkheid: Ze hebben beide behoefte om onafhankelijk te werken en kunnen zelfstandig op zoek gaan naar informatie en inspiratie.

Verschillen

 • De plant richt zich vooral op verbeeldingskracht, originaliteit en het genereren van ideeën en oplossingen, terwijl de brononderzoeker meer gericht is op het verzamelen van informatie en het verkennen van nieuwe bronnen en mogelijkheden.
 • Over het algemeen is de plant meer introvert, terwijl de brononderzoeker vaak meer extravert is en actief zoekt naar interactie met anderen om informatie te verzamelen.
 • De plant heeft soms de neiging om het contact met de realiteit te verliezen door zich te veel te richten op creatieve ideeën, terwijl de brononderzoeker vaak meer verbonden blijft met de realiteit vanwege zijn/haar nadruk op het verzamelen van feitelijke informatie.

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.