Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Brononderzoeker: de creatieve ontdekker met een scherp oog voor verbinding

Ben jij een brononderzoeker? Of herken jij jezelf in het persoonlijkheidstype van een brononderzoeker? Een brononderzoeker staat bekend als een innemende persoon die altijd op zoek is naar nieuwe informatie en in staat is om een goed netwerk op te bouwen.
Deze persoon is een nieuwsgierige verkenner en lijkt over talloze relaties te beschikken. Door zijn brede belangstelling wordt hij/zij vaak als creatief ervaren, hoewel zijn/haar kracht ligt in het combineren van bestaande elementen tot innovatieve concepten. Het concept van de brononderzoeker is afkomstig van Meredith Belbin, die het ontwikkelde binnen het Belbin teamrolmodel. In dit artikel ga ik in op de kenmerken van de brononderzoeker en de kernkwaliteiten die daarbij horen.

Brainstormen, vernieuwen en ontwikkelen

De brononderzoeker is gericht op brainstormen, vernieuwing en ontwikkeling. Hij/zij is speels, positief en enthousiast en fungeert als een permanente bron van informatie. Het kan echter gebeuren dat hij/zij niet altijd afmaakt waar hij/zij aan begint, doordat hij/zij soms dingen net zo makkelijk laat vallen als hij/zij ze heeft opgepakt.

Verkenning en verbinding

De brononderzoeker is een ware ontdekker, gedreven door een onverzadigbare nieuwsgierigheid naar kennis en informatie. Zijn/haar brede belangstelling stelt hem in staat om over talloze onderwerpen te praten en verbanden te leggen tussen ogenschijnlijk ongerelateerde zaken. Hij/zij wordt vaak gezien als creatief, maar zijn/haar echte kracht ligt in het vermogen om bestaande elementen samen te voegen tot nieuwe en innovatieve concepten. Hij/zij is een meester in het verkennen van nieuwe gebieden en kan met zijn/haar open en positieve instelling snel waardevolle relaties opbouwen met anderen.

Brononderzoeker

Wat is talent?

Lees ook mijn artikel over: wat is talent?

Wat is talent?

E-books over kwaliteiten

Bekijk onze e-books over kwaliteiten:

Kernkwaliteiten van een brononderzoeker

Naast de eerder genoemde kenmerken zoals creativiteit, brainstormer, vernieuwer en ontwikkelaar noem ik nog een aantal kernkwaliteiten van een brononderzoeker:

 • Buitengewoon nieuwsgierig, leergierig en met een onstilbare honger naar kennis. Altijd op zoek naar nieuwe informatie, ideeën en inzichten.
 • Extravert en innemend: in staat om gemakkelijk contact te maken met anderen, innemend en in staat mensen op hun gemak te stellen, wat helpt bij het opbouwen van waardevolle relaties.
 • Gedijt in het verkennen van nieuwe gebieden en is niet bang om onbekend terrein te betreden. Zijn avontuurlijke instelling maakt hem een ontdekker van mogelijkheden.
 • Houdt van improviseren en kan snel reageren op veranderende situaties. Dit maakt hem veerkrachtig en flexibel in verschillende omgevingen.
 • Straalt positiviteit en enthousiasme uit, wat anderen motiveert en inspireert om samen te werken aan nieuwe projecten.
 • Uitstekend in het leggen van verbindingen met andere mensen en organisaties. Kan waardevolle netwerken opbouwen en samenwerkingsverbanden tot stand brengen.
 • Heeft een pragmatische aanpak en weet waar kansen liggen en hoe ze te benutten.
 • Heeft een scherp oog voor innovatie en helpt het team vooruit te blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden en oplossingen.

Valkuilen

Echter, er zijn enkele valkuilen waar de brononderzoeker voor moet oppassen om effectief te blijven:

 • Soms is de brononderzoeker overenthousiast, waardoor hij/zij overweldigend overkomt of de focus verliest.
 • Heeft de neiging om zich te laten meeslepen door interessante, maar niet-relevante zaken wat tijd en middelen kan verspillen.
 • Door zijn/haar brede belangstelling en nieuwsgierigheid kan de brononderzoeker het moeilijk vinden om dingen af te maken.
 • Omdat de brononderzoeker gericht is op het verkennen van nieuwe ideeën en gebieden, kan hij/zij soms de neiging hebben om nonchalant om te gaan met details wat kan leiden tot slordig werk en fouten in zijn uitvoering.

De brononderzoeker gedijt in een omgeving met veel drukte en afwisseling. Als hij/zij in een situatie wordt geplaatst waar er te weinig uitdaging of stimulatie is, bijvoorbeeld in een eenmansfunctie, kan hij/zij snel verveeld raken en zijn effectiviteit verliezen.

Verschil en overeenkomst met een firestarter

Een brononderzoeker (BO) en een firestarter delen enkele vergelijkbare kenmerken, maar ze verschillen ook op belangrijke punten. Beide persoonlijkheidstypes hebben de potentie om innovatie en inspiratie in een team te brengen, maar ze doen dit elk op hun eigen unieke manier.

Overeenkomsten tussen een brononderzoeker en een firestarter:

 • Creativiteit: Zowel de brononderzoeker als de firestarter hebben een creatieve instelling. Ze kunnen nieuwe ideeën genereren en zijn in staat om buiten de gebaande paden te denken.
 • Enthousiasme: Zowel de brononderzoeker als de firestarter zijn enthousiast en gepassioneerd over wat ze doen. Hun positieve energie kan anderen inspireren en motiveren.
 • Bron van inspiratie: Zowel de brononderzoeker als de firestarter kunnen een bron van inspiratie zijn voor hun teamleden. Ze brengen nieuwe perspectieven en stimuleren de teamleden om uitdagingen aan te gaan.
 • Vernieuwing: Zowel de brononderzoeker als de firestarter zijn gericht op vernieuwing en ontwikkeling. Ze zijn niet bang om risico's te nemen en streven naar positieve verandering.

Vergelijking met een plant

Het verschil tussen een brononderzoeker (BO) en een plant (een ander teamrolmodel uit het Belbin Teamrolmodel) ligt in hun persoonlijkheidskenmerken, gedragingen en focus binnen een team.

 • De brononderzoeker is extravert en actief in het verkennen van nieuwe ideeën, informatie en contacten buiten het team, terwijl de plant introvert is en vaak een stille denker in het team, die diepgaande en originele ideeën genereert.
 • De brononderzoeker is nieuwsgierig en creatief, maar zijn kracht ligt in het combineren van bestaande elementen tot innovatieve concepten, terwijl de plant creatief is op een meer abstract niveau en de neiging heeft tot echte baanbrekende ideeën.
 • De brononderzoeker is een brainstormer, gericht op vernieuwing en ontwikkeling, en houdt van improviseren, terwijl de plant vaak onafhankelijk is en behoefte heeft aan autonomie om zijn gedachten te ontwikkelen en tot creatieve oplossingen te komen.
 • De brononderzoeker fungeert als een brug tussen het team en de buitenwereld, legt verbindingen en identificeert kansen om te benutten, terwijl de plant vaak onafhankelijk is en behoefte heeft aan autonomie om zijn gedachten te ontwikkelen en tot creatieve oplossingen te komen.

Plant

Vergelijking met een luchttype

Wat is de overeenkomst met het luchttype dat wij gebruiken in onze eigenschappenanalyse? Zowel de brononderzoeker als het luchttype zijn sterk gericht op denken, waarnemen en beschouwen.

 • Beide hebben een sterke neiging om ideeën te ontwikkelen en te analyseren.
 • Ze hebben een objectieve, verstandelijke en rationele benadering van situaties.
 • Beide hebben een sterk verlangen naar communicatie, discussie en het delen van gedachten.
 • Beide types zijn flexibel en houden van bewegingsvrijheid in hun werkzaamheden.

Verschillen tussen de brononderzoeker en het luchttype:
Het luchttype lijkt meer te focussen op het analyseren en verbinden van feiten en gegevens, terwijl de brononderzoeker meer gericht is op het verkennen van nieuwe ideeën en externe bronnen.

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling

Talentontwikkeling

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.