Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wederkerig is een kernwaarde

Wederkerig is een kernwaarde. Het duidt op wederzijdsheid maar dat vind ik toch te mager uitgedrukt. Wederkerig heeft te maken met elkaar en samen. In dit artikel leg ik het uit.

Wat is wederkerig?

De volksmond zegt: ‘Soms is het geven en nemen’ in een relatie. En wanneer je dat zegt, gaan we de goeie kant al op. Het duidt op ‘heen-en-weer’. Wat mij dan dwars zit is het woord ‘nemen’. Dat associeert met terugvorderen of ‘iets geven om iets terug te krijgen’. Wederkerigheid gaat wat mij betreft dieper: ‘het is geven en ontvangen’. Wanneer wederkerigheid jouw kernwaarde is:

  • Kun je hulp geven en je kunt hulp ontvangen.
  • Heb je oog voor de behoeften van de ander maar heeft de ander ook oog voor de behoeften van jou.
  • Heb je oog voor de gevoelens van de ander (je kunt de ander ontvangen in zijn/haar gevoelens) maar heeft de ander ook oog voor jouw gevoelens (en kan de ander jou ontvangen in jouw gevoelens).
  • Kun je liefde geven en kun je de ander in liefde ontvangen, kan de ander jou liefde geven en kan de ander jou in liefde ontvangen.

Wederkerig is een kernwaarde

Over en weer

Het gaat om over en weer, om heen en weer. Het gaat om zenden en ontvangen. Maar dat geldt voor jou en ook voor de ander. Je kunt geven, de ander kan ook geven. Je kunt ontvangen en de ander kan ook ontvangen. Het is een wisselwerking.

Weet je wat de allergie is?

Als wederkerigheid voor jou een kernwaarde is, dan is egoïsme een allergie. En wees eerlijk: er is een categorie die komt alleen maar halen. Als ze in nood zitten, halen ze bij jou een luisterend oor. Als ze bevestiging nodig hebben, dan halen ze bij jou bevestiging. En als ze gaan verhuizen, roepen ze jouw hulp in als verhuizer. Maar o wee als jij een luisterend oor zoekt of een verhuizer. Dan zijn ze er niet. Dan is er een eenzijdige relatie.
Maar als je nu even verder gaat en we dalen af in de diepte: wanneer je alleen maar geeft, te veel geeft en niet ontvangt, dan is de vraag: waarom doe je dat? Waarom:

Wat ik wil zeggen is: wederkerigheid is geen ruilhandel. Als ik dit voor jou doe, dan doe jij dat voor mij. Het gaat dieper dan een win-win situatie zoeken en het  is geen beredeneerd verhaal. Dan zou het geen kernwaarde zijn, maar dan is het een strategische aanpak. Kernwaarden zitten in jouw hart en strategische aanpak zit in jouw hoofd. Dat is het verschil.

Normen

Een norm die bij wederkerigheid kan horen is: ‘De liefde kan niet van 1 kant komen’. Die lijkt me duidelijk.

  • Wanneer je alleen maar komt om hier te halen zijn we klaar.
  • Wanneer je alleen maar oog hebt voor eigenbelang dan is er van wederkerigheid geen sprake.

Wanneer je alleen maar oog hebt voor de ander, overbetrokken bent op de ander en jouw eigen grenzen en die van de ander niet respecteert, ook dan is er van wederkerigheid geen sprake.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.