Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Groei als persoonlijke waarde

Groei is een waarde. Hoewel het ook een kernwaarde van jouw bedrijf kan zijn, ga ik in dit artikel in op groei als persoonlijke waarde. En daarmee is de toon gezet, want het gaat dan ook vanzelf over persoonlijke groei.

Wat is groei eigenlijk?

Wanneer je praat over groei dan wordt snel gedacht aan groot worden, meer worden of beter worden. En dat kan, maar ik breng het terug naar de essentie van natuurlijke groei. Wanneer je naar de levenscyclus van een plant kijkt, dan begint dat bij het kiemen van zaadjes. Na een periode van groei komt een plant in de bloei en komen er vruchten. Vaak zijn dat vruchten met zaadjes zodat de plant zich voortplant. Uiteindelijk zal de plant afsterven. Natuurlijk is er een groot verschil in levensduur. Praat ik over een eenjarige, een tweejarige plant of over een boom?
Naar de kern: het gaat over ontwikkeling en groei, over vruchten dragen en tot bloei komen. De plant ontwikkelt zich en groeit, de wortels ontwikkelen zich en groeien.

Persoonlijke groei

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is persoonlijke groei. Om dat uit te leggen verdeel ik het in drie stukken.

 • Kunnen

  Ontwikkeling begint bij kunnen. Een kind gaat naar school en leert daar kennis en kunde. Het tot je nemen van kennis is vermeerdering van kunnen. Een tweede aspect wat erbij hoort is ontwikkeling van jouw vaardigheden. Een kind wordt rekenvaardig, taalvaardig en schrijfvaardig. Dat leer je op school.
  Dus ontwikkeling van kunnen is: tot je nemen van kennis en ontwikkelen van vaardigheden. Werkervaring opdoen draagt ook bij aan ontwikkeling van wat je kan. In de praktijk krijg je meer vaardigheid, krijg je andere inzichten soms of worden je inzichten verbreed of verdiept.

 • Willen

  Een tweede aspect wat een rol speelt bij persoonlijke groei en ontwikkeling is ontwikkeling van wat je wil. Daar ligt vaak een behoorlijk ontwikkelpotentieel. We hebben in onze maatschappij aandacht voor wat we moeten (geboden), wat we niet mogen (verboden) en soms ook nog voor wat we niet (meer) willen. Maar als je weet wat je wilt, dan ontwikkel je wilskracht, discipline, doorzettingsvermogen.
  Ik benoem een viertal wilsbronnen. Laat je bij wat je wilt altijd leiden door: jouw behoeften, jouw idealen en dromen, jouw missie en roeping en jouw talenten.

  Wanneer je de juiste dingen wilt, wanneer je niet te veel wilt en wanneer je niet te weinig wilt, dan kom je in je kracht, in je wilskracht. Dat is superbelangrijk voor je loopbaan, voor je levensbaan, voor jouw communicatie, voor jouw zelfontwikkeling en jouw zelfrealisatie.
  Wat tegenwerkt is:

  • Je wilt iets wat je maar moeilijk kunt (leren)
  • Je wilt iets wat je wellicht wel kunt leren maar wat minder goed bij je past
  • Je legt de lat enorm hoog voor jezelf
  • Je vraagt te weinig van jezelf en je daagt jezelf niet uit
  • Je laat je leiden door wat anderen van je willen

Wilsbronnen

In mijn e-book: willen is minder moeten, beschrijf ik de vier wilsbronnen uitgebreid.

E-book: Willen is minder moeten

 • Zijn

  Persoonlijke groei is tenslotte ontwikkeling van jouw zijn. Wat ik daarmee bedoel is: overtuigingen die je hebt (belemmerend of stimulerend), normen en waarden, maar ook jouw kernkwaliteiten of talenten.
  Weet je welke kernkwaliteiten bij jou passen? Zet je deze ook in? Weet je waar jouw talent ligt? Zijn er belemmerende overtuigingen die je wel wilt opruimen? Zijn er stimulerende overtuigingen die je wilt versterken? Laat je je leiden door de waanzin van de dag of laat je je leiden door de zin van het leven?

  Weet je zin aan het leven te geven? Of ga je afwachten bij de bushalte tot er iemand is die stopt en zegt: ‘ga maar met me mee, dan geef ik jouw leven zin’. Ik maak er een grapje van, maar eigenlijk zouden we meer moeten zoeken naar zin-nemen dan naar zin-geven. Weet je wat zin geeft? Als jij jouw talenten inzet, wanneer jij jouw idealen verwezenlijkt. Dan gaat het vanzelf.

Groeien en snoeien hoort bij elkaar

Groeien en snoeien horen bij elkaar. Snoei is gericht op het ontwikkelen van jonge scheuten. Je moet dus weten wat en waar je snoeit. Je moet weten wanneer je snoeit. Maar soms moet je echt snoeien in overtuigingen die jou in de weg staan. Soms moet je weleens wat opruimen in je leven. Of stoppen met een relatie die jou finaal leegzuigt. Of kappen met die baan die jou wel wat zekerheden geeft, maar die je alle levenslust ontneemt.

Keuzes

Ik vind dat keuzes ook horen bij persoonlijke groei. Maar ik leg meteen weer de verbinding naar de vier wilsbronnen. Maak keuzes die aansluiten bij jouw behoeften, jouw idealen, jouw missie en roeping en jouw talent. Keuzes hebben ook met tijd te maken. Met wie wil jij je tijd doorbrengen? Met mensen die jou inspireren, stimuleren, motiveren en aanmoedigen? Of met mensen die overal wat op aan te merken hebben en je de moed ontnemen? Wil je jouw tijd doorbrengen met mensen die jou zien staan of blijf je hangen bij mensen die zichzelf erg graag horen praten maar die nog niet weten wie jij bent?

Persoonlijke bloei

Wanneer je jouw talenten inzet, wanneer je jouw behoeften vervult, wanneer je jouw idealen verwezenlijkt dan kom je tot bloei. Je groeit en je bloeit. En je zult erachter komen dat je niet de beste hoeft te zijn, je hoeft niet de eerste te zijn, je hoeft niet beroemd te worden om persoonlijk te bloeien. Juist niet!

Tot slot

Persoonlijke groei ligt dus dicht bij ‘jezelf zijn’. Dat is een beetje een modewoord. Maar geloof me: een eik is geen kastanjeboom, een beuk is geen wilg. En geen eik zegt: ‘ik wil net zo zijn als de kastanjeboom’. Dus een boom wordt niet groter dan wat bij de boom past. Dat geldt ook voor ons mensen. Het ontwikkelt zich op natuurlijke wijze in de verschillende levensfasen die er in ons leven zijn. Dus als groei een persoonlijke waarde van je is, zorg er dan vooral voor dat je de juiste voorwaarden schept om die groei maximaal te stimuleren.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.