Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Opstandig of opstandigheid

Voelt u zich regelmatig opstandig? Komt u in opstand tegen……… ja, waartegen eigenlijk? Weet u het zelf? Waar verzet u zich tegen? Waar bent u het niet mee eens? In dit artikel gaan we in op gevoelens van opstandigheid.

Opstandig of opstandigheid

Definitie en betekenis

Wat is opstandigheid precies? Aan de hand van een aantal kenmerken proberen we er woorden aan te geven. Iemand die opstandig is:

 • Is het zo oneens met de ontstane situatie dat zijn hart en ziel geheel en al in beroering komen
 • Voelt zich enorm verongelijkt en oneerlijk behandeld
 • Is dwars en niet (meer) voor rede vatbaar
 • Kan volkomen obstinaat zijn en halsstarrig vasthouden aan eigen inzichten
 • Is onverzettelijk als het gaat om eigen mening
 • Kan agressief, recalcitrant of vijandig overkomen op andere mensen
 • Is hevig verontwaardigd of misnoegd

Wanneer gebeurt het?

Opstandig kunt u worden in tal van situaties. We kennen uw situatie niet dus we volstaan met wat algemene voorbeelden. U kunt opstandig zijn:

 • omdat u het helemaal niet eens bent met de levensweg die u moet gaan. Wellicht is een weg van leed, pijn en teleurstelling u niet bespaard gebleven, hetzij door ziekte, rouw of andere tegenslagen.
 • omdat u onrecht is aangedaan. Hetzij een ontslagzaak die oneerlijk is verlopen of wegens een conflict waar u buiten uw schuld in verzeild geraakt bent
 • omdat u in een kwaad daglicht wordt gesteld en er zaken over u de ronde doen die niet kloppen
 • omdat u onterecht van iets wordt verdacht of beschuldigd
 • omdat u boos bent dat u het zelf zover hebt laten komen

Wat is het precies?

Opstandigheid formuleren wij wel als een optelsom van tal van gevoelens zoals teleurstelling, machteloosheid, onmacht en zelfs moedeloosheid. Het is het gevoel van ‘het tij niet kunnen keren’ en ‘het roer niet meer kunnen omgooien’.  Maar wat had u het graag gewild!

Gevolgen

U begrijpt wellicht dat opstandigheid gevolgen heeft voor uw communicatie. Wellicht dat u zich de laatste tijden niet al te fris uitdrukt. Bent u te direct in uw communicatie? Vindt met u te confronterend? Of klapt het bij u naar binnen en zegt u helemaal niets meer?

Wat kunt u eraan doen?

De eerste vraag is: wilt u er wat aan doen? Dan is het zaak om u allereerst eens goed uit te praten en om eens goed van u af te praten. Waar zijn uw vrienden? Zijn ze er nog? Of zijn ze hard weggehold omdat u wat rancuneus was in de woordkeuze? Spreek uit hoe u zich voelt? Vertel hoe diep uw gevoelens gaan. En wacht niet langer om alleen met uw pijn en leed rond te lopen.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens