Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Overlegvormen en overlegstructuren binnen organisaties

Overlegvormen en overlegstructuren: voor het optimaliseren van de interne communicatie is het noodzakelijk dat uw organisatie de juiste vormen van overleg opzet zoals: werkoverleg, afdelingsoverleg, vergaderingen en bijeenkomsten.

Opzetten overlegvormen

Het opzetten van overlegvormen binnen organisaties, is een onderdeel van de tweede stap voor de verbetering van de interne communicatie namelijk: communicatiestructuren opzetten.

Communicatiestructuren opzetten

Soorten overleg, vergadering, bijeenkomsten

efficiënte overlegvormen en overlegstructurenEr zijn diverse soorten overleg te onderscheiden. Een mogelijke indeling is:

  • Virtuele vergaderingen. Deze vergaderingen kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden via Skype of een conference call. Zeker in het huidige flexibele werken is dit vaak een praktische manier om even met elkaar te overleggen. De virtuele vergadering leent zich het beste voor het overleggen van alledaagse dingen als: overdracht van taken die als routine gelden, veranderingen in het standaard werk(informatief) en planning.
  • Fysieke vergaderingen. Juist de fysieke vergadering is een onmisbaar instrument in uw organisatie mits op een goede manier ingezet en benut. In de fysieke vergadering speelt de voorzitter een cruciale rol om het besluitvormingsproces te begeleiden, maar ook de deelnemers.

Een andere indeling is:

  • Brainstromvergadering
  • Instructievergadering
  • Informatieve vergadering
  • Besluitvormende vergadering

Knelpunten bij overleg

U kunt ze lezen in ons artikel over: knelpunten bij overlegvormen. Voor voorzitters en deelnemers van vergaderingen hebben wij diverse leerdoelen inzake de training vergadertechnieken uitgewerkt.

Leerdoelen vergadertechnieken

Overlegvormen

We hebben een aantal typen overlegvorm voor u uitgewerkt. UIteraard zijn er veel meer overlegvormen die ingezet worden in organisaties.

Besluitvorming en verslaglegging

Opzetten interne communicatie

De Steven ondersteunt organisaties bij het verbeteren van de interne communicatie. Een onderdeel daarvan is het opzetten van de juiste communicatiestructuren zoals personeelsgesprekken en overlegstructuren

Interne communicatie verbeteren in zes stappen

Training doelgericht vergaderen

Bekijk onze training doelgreicht vergaderen speciaal ontwikkeld voor voorzitters.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens