Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Onverenigbare karakters: wat betekent dat?

Onverenigbaarheid van karakters is zo’n term waarvan ik me vaak heb afgevraagd wat het nu precies betekent. Natuurlijk weet ik wel wat onverenigbaar is. Ik duid het als tegengesteld, tegenstrijdig of strijdig. Maar kun je dan tegenstrijdige karakters hebben? En als dat zo is, zijn die dan onverenigbaar?

Karakters

Als ik praat over karakters, dan spreek ik over persoonskenmerken, kwaliteiten of kernkwaliteiten. De vier elementen geven een mooie illustratie hoe die verschillende persoonlijkheden in elkaar zitten. Ik heb ze omschreven en uitgewerkt in een viertal typen:

 • Een vuurtype: dynamisch, gedreven, enthousiast en begeesterd
 • Een luchttype: rationeel ingesteld, intellectueel, optimistisch en zeer analytisch
 • Een aardetype: nuchter, beide benen op de grond, secuur, procedureel
 • Een watertype: sociaal, gericht op de relatie, harmonieus en inlevend

Wat voor type mens ben jij?

Onverenigbaarheid van karakters

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen. Wat voor eigens heb jij in de schappen staan?

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Gratis webinar

Wil je inzicht in wat voor type mens je bent en welke karaktereigenschappen bij jou horen? In een gratis webinar (online workshop) vertel ik meer over water-, vuur-, lucht-, en aardetypen.

Je kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Tegenstrijdig?

Zijn deze karakters tegenstrijdig? Je kunt ze verdelen in: rationeel ingesteld (aarde en lucht) of intuïtief ingesteld (water en vuur). Je kunt ze ook verdelen in: extravert (lucht en vuur) of introvert (aarde en water). In die zin zijn ze tegenstrijdig. Maar voor mij zijn ze daarmee nog niet onverenigbaar. Sterker nog: ik zou het eerder tegengesteld noemen dan tegenstrijdig. Tegenstrijdigheden verdragen elkaar niet. Maar tegenstellingen vullen elkaar aan, denk aan dag en nacht, zwaar en licht, serieus en lichtvoetig. Aanvullen is geen strijd voeren, integendeel. Het is samen het schilderij of het landschap vormen.

Tegenpool en tegenspraak

Juist bij een optimale samenwerking heb je een tegenpool nodig. Om je valkuilen te vermijden heb je soms tegenspraak nodig. Dat zie je al vaak in een relatie. Een uitgesproken extravert persoon krijgt soms een relatie met een ingetogen introvert persoon. Waarom? De natuur gaat zijn gang en blijkbaar heb je een tegenwicht nodig in je leven. De één zegt: ‘pak eens een keer door’ en de ander zegt ‘doe het nu maar even rustig aan’. De één zegt daarmee: wees eens besluitvaardig terwijl de ander je bewaart voor impulsiviteit.

Niet meer samen door één deur kunnen

Toch kan het voorkomen dat je niet meer samen door één deur kunt. Uit jurisprudentie blijkt dat de term onverenigbaarheid van karakters in juridische zin wordt gebruikt als duiding van een onherstelbaar verstoorde arbeidsverhouding.
Wat mij betreft klopt die term niet. Anders gezegd: zijn er onverenigbare karakters? Volgens mij niet. In dit soort situaties is er wat anders aan de hand. Er is gebrek aan vertrouwen oftewel de onderlinge vertrouwensband is geschaad.
Ik denk dat er in die term 'onverenigbaarheid van karakters' wel wat juridische gemakzucht zit. Er wordt verwezen naar het karakter aangezien daar geen verandering van verwacht mag worden. Het betekent dat er geen wil meer is om de verhoudingen te herstellen. Kortom, de term duidt op een patstelling waar geen beweging meer in zit.

Tegenwicht heb je nodig

In de beste teams zie je dat tegenwicht nodig is. De één is meer een mensen-mens en de ander is meer zaakgericht. De ene persoon is doortastend, slagvaardig en besluitvaardig terwijl de ander bedachtzaam is, doordacht en weloverwogen.
De ene persoon is van de grote lijn en richt zich op de lange termijn, terwijl de ander van de korte termijn is en meer oog heeft voor details.
De ene persoon is nauwkeurig en precies en richt zich op beheersbaarheid en controle, terwijl de ander meer van de improvisatie en flexibiliteit is.
Zo kan ik een hele poos doorgaan. In elke relatie heb je feedback nodig. Dat geldt thuis in je privérelatie en op het werk in de arbeidsrelatie. Wat is dan feedback? Dat je voeding (feed) geeft aan ontwikkeling. Het juiste tegenwicht bewaart je voor eenzijdigheid en doorslaan naar je valkuilen.

Binnen teams

Wanneer een team in zijn kracht is worden onderlinge kwaliteiten benut, ziet men elkaar als aanvulling, is er waardering en respect voor de diversiteit in kwaliteiten en is men aanspreekbaar op valkuilen. Dat noem ik de optimale groepsdynamica binnen teams. De kunst is om de ander niet als tegenstrijdig persoon te zien maar als aanvulling. De kunst is om elkaar niet te wijs af te zijn maar te benutten in elkaars kwaliteiten. Dat vraagt vertrouwen en daarop moet je investeren. Heb je daar hulp bij nodig? Bel ons!

Persoonlijke effectiviteit

Wil je een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training
 • 2- daagse teamtraining

Training Persoonlijke Effectiviteit

Leiderschapsstijl

Ben je leidinggevende en herken jij je in het luchttype?

Lees dan het artikel over de verschillende leiderschapsstijlen. Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Leiderschapsstijl

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.