Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wie je moet zijn, wie je wilt zijn en wie je werkelijk bent

Vandaag sprak ik met Anneke. Het ging over: wie je moet zijn volgens je ouders, volgens je opvoeding of volgens de maatschappij, maar ook over hoe je wil zijn, over beelden die je over jezelf hebt. En tot slot over hoe je bent.

Wie ben je?

Als kind van een jaar of drie denk je niet na over wie je bent, ook niet over hoe je moet zijn of hoe je wil zijn. Je bent! Je bent wie je bent en klaar! Onbevangen, geen scrupules, geen terughoudendheid of geremdheid. Als je zin had in een koekje dat op tafel lag dan pakte je het gewoon. Je dacht niet in de trant van: ‘wat zal zij ervan vinden?’, ‘vindt ze dit niet een beetje onfatsoenlijk?’ of ‘kan ik dit nu maken of niet?’. Dat is kenmerkend voor wie je bent: je dóet gewoon, je bént gewoon en er zit geen enkele bijbedoeling in.

Beelden waaraan je moet voldoen

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bel voor meer informatie!

Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem meteen contact met ons op voor advies of een offerte!

Contact

Hoe je moet zijn

Ondertussen wordt jou wel verteld hoe je moet zijn. En wat belangrijk is in dit leven. En dat is goed. Laat je gerust adviseren door mensen die het leven al ervaren hebben. Sla niet alles in de wind wat een ander zegt. Gooi niet alles wat jou wordt geadviseerd aan de kant. Daar pleit ik niet voor.

Maar de nuance is wel van belang. Stef Bos zingt erover: is dit nu later? Is dit nu later als je groot bent? Nee dus! Maar het wordt je zo wel geleerd. Doe goed je best op school. Zorg dat je kunt studeren. Haal goede cijfers. Wees fatsoenlijk. Zeg ‘u’ tegen de dokter en de schoolmeester. Ga sporten! Beweging is goed. Zorg dat je er goed uitziet. Eet gezond. Poets je tanden netjes en zorg voor de juiste kleding.
Kortom: daar moet je aan voldoen. Wees leuk, spontaan, attractief, sociaal, onderhoudend. Waar je niet aan moet voldoen is ook duidelijk. Wees niet stil, teruggetrokken, op jezelf, introvert, onopvallend. Dat is niet goed.

Hoe je wil zijn

Ondertussen gebeurt er ook iets op het terrein van ‘hoe je wil zijn’. Je droomt je dromen, en wat mij betreft maakt het een behoorlijk verschil of het dromen vanuit de ziel zijn of dat er dromen ontstaan over hoe je moet zijn. Misschien wil je een bekende zanger worden, een goede schrijver, een wereldberoemde voetballer. Nu maak ik het heel groot. Zal ik iets dichter bij je komen? Misschien wil je een lieve moeder zijn, een vader die altijd tijd heeft voor zijn kinderen. Wellicht wil je een empathische partner zijn en trouw tot in de dood.

Jezelf dingen opleggen: hoe je meent dat je moet zijn

Het gaat nog verder: je kunt ook jezelf dingen opleggen. Dan gaat het over hoe je meent te moeten zijn. Je mag geen fouten maken, je mag niet falen, je moet er zijn voor de ander. Je hebt last van de illusie van perfectionisme, of van de illusie van controle. En zo leg je jezelf van alles op waar jij aan moet voldoen.

Opgelegd zelfbeeld

Het leven zit anders in elkaar

Je komt jezelf tegen. Het leven zit blijkbaar anders in elkaar. Hoe je moet zijn, daar voldoe je niet aan. Hoe je wil zijn: daar komt niks van terecht! Het klopt niet. Je voelt het: er klopt iets niet! Je voldoet niet aan het beeld dat je over jezelf maakte of dat anderen jou oplegden!
Je loopt vast. Je raakt in crisis. Al dat harde werken om te voldoen aan je eigen beelden heeft je niet geholpen. Al dat gezwoeg om te voldoen aan beelden vanuit je opvoeding en vanuit de maatschappij leverde niets op. Je voelt je gevangen. Het wordt tijd dat jij jouw eigen authenticiteit gaat vormgeven.

Beeldenstorm

En dan ontstaat de beeldenstorm in jouw leven. Beelden vanuit jouw opvoeding, vanuit de maatschappij, vanuit school liggen opeens in scherven op straat. Beelden die je zelf hebt gefabriceerd worden aan de kant gegooid. De beeldenstorm is begonnen. En geloof me, dat doet pijn.

E-book: jezelf verliezen en jezelf hervinden!

Beeldenstorm

Authenticiteit vormgeven, hoe doe je dat?

Weet je wat erbij komt kijken om je eigen authenticiteit vorm te geven? Twee zaken:

  • Verdriet: zonder tranenbuis gaat het niet
  • Boosheid: de ziel gromt

Eerst verdriet. Iemand zei: ‘als je huilt worden alle beelden weggewassen die anderen op jou gelegd hebben’. Dat is wat je nodig hebt. Het gaat diep. Het is rouw. Je bent niet wie je zou moeten zijn of wie je zelf dacht te moeten zijn. Identiteitscrisis ten top!
Boosheid: ik noem het jouw grommende ziel. Dat is ook wat ik noem: klaar zijn met wat iedereen van jou verwacht, wat je van jezelf verwacht en waar niks van klopt. Gooi het de deur uit. Hou ermee op!

Je bent wie je bent

Iemand zei pas tegen me: ‘als ik bij jou ben hoef ik niets, het voelt bijna ongemakkelijk, ik hoef alleen maar te zijn’. Jij bent wie je bent, jij zult zijn wie jij bent. Het is zo eenvoudig. Geen bodembedekker die zegt: ‘ik zou later ook graag kamperfoelie worden’. Geen wesp die zegt: ‘was ik maar zo groot als een giraffe’. Een wesp neemt zijn plaats in, een bodembedekker ook. Een kamperfoelie neemt zijn plaats in. Doe jij dat ook? Dat zit niet in wat je kan! Dat zit 'm niet in de studies die je gehaald hebt of in het bezit wat je hebt verworven. Je bent wie je bent en je mag gewoon jouw plaats innemen. Dat spreekt vanzelf, en toch is het vaak niet vanzelfsprekend!

Jezelf kwijtraken

Jezelf kwijtraken is niet moeilijk. Je wilt voldoen aan beelden die anderen op jou hebben gelegd. Of je wilt voldoen aan beelden die je jezelf hebt aangepraat. Ik noem het zelfbedrog. En dat brengt jou niets.

Leerdoelen

Leerdoelen zijn:

  • In je kracht komen
  • Jezelf ontdekken en hervinden
  • Zelfherstel

Het klinkt zo eenvoudig, maar ik weet dat het heel lastig kan zijn. Heb je wat hulp nodig? Neem gerust contact met ons op!

Zelfkennis en zelfinzicht

Dit artikel schreef ik in de serie over zelfkennis en zelfinzicht.

Zelfkennis en zelfinzicht

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.