Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rancune en haat

Rancune en haat behoren tot dezelfde categorie gevoelens. Ze zijn te groeperen rond de emotie boosheid. Gevoelens van rancune en haat hebben een gemeenschappelijk iets namelijk dat ze naar buiten zijn gericht op iets of iemand.

Hoe ontstaat het?

Haat en rancune kunnen op tal van manieren ontstaan. Ik som er een aantal op:

 • de ander heeft jou iets aangedaan: gekwetst of geraakt
 • de ander is aan jou voorbijgegaan en zag jou niet staan
 • de ander heeft jou misbruikt of misschien wel gepest
 • de ander spreekt slecht over jou
 • de ander heeft het beter dan jij: je bent afgunstig
 • de ander heeft jou gekleineerd of misschien wel onderuit gehaald

Haatgevoelens

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Tot nog toe gaat het steeds over anderen. Maar:

 • je voelt je tekort gedaan door de ander
 • je voelt je niet opgewassen tegen de ander
 • je voelt je minder dan de ander
 • je voelt je machteloos of onmachtig over een bepaalde situatie
 • je hebt het gevoel dat je onrecht aangedaan is

Optellen van gradaties

Wanneer je boosheid en woede als emotie ziet dan is rancune boosheid in een verder gevorderd stadium terwijl haat nog verder gaat. De boosheid is omgeslagen in een vijandige hatelijke houding. Haat is woede in het kwadraat! Vijandig is het goede woord; je kunt boos zijn op je geliefde, maar iemand die jij haat kan nooit jouw vriend zijn.

Boosheid

Haatdragend

Ben je haatdragend? Dan draag je haatgevoelens bij je. Rancune en haatgevoelens zijn verkeerd genestelde gevoelens van boosheid. Maar het woord zegt het al: je draagt het bij je. De pijn die je voelt is zo groot dat je er niet vanaf kunt komen. Het zit in jouw lijf. En daardoor kun je ook moeilijk verder. Je leeft namelijk bij voortduur in het verleden. Je kunt maar niet loskomen van wat er is gebeurd. Kortom: het bevangt je, je zit gevangen in jouw gevoel en je bent er altijd mee bezig.

Rancuneus in de communicatie

Wanneer je rancuneus bent, is dat te horen aan jouw wijze van communicatie. Cynisme en sarcasme zijn de voorlopers. Dat betekent dat je niet meer open communiceert of dat je gereserveerd, terughoudend, achterdochtig of wantrouwend overkomt op anderen.  Je bent minder toegankelijk en benaderbaar op deze wijze.

Bewustwording

Weet je wie je het ergste te pakken hebt? Dat ben je zelf! Hoe lang wil je nog geblokkeerd worden door haatgevoelens? Weet je hoeveel aandacht je geeft aan de persoon die je haat? Vind je dat deze persoon al die aandacht van je waard is? Of vind je dat bepaalde gebeurtenissen die al lang voorbij zijn, nog steeds aandacht moeten krijgen?

Loslaten heet het medicijn

Wil je iets doen met jouw haatgevoelens? Wil je niet langer vastzitten in gevoelens van haat en rancune? Wil je weer kunnen genieten van het leven? Wil je weer in het hier en nu leven en het verleden loslaten met alle pijn en verdriet? Dan wordt het tijd om op te staan en te leren loslaten. En dat is wat anders dan wegpoetsen, wegmoffelen, verstoppen of vermijden. Het is leren aanvaarden, accepteren, leren leven met. Lees ook mijn artikel over vergeving.

Wraak

De ergste vorm van haat en rancune is wraak. Wanneer je wraakzuchtig bent dan ben je in staat om een actie te bedenken die erop gericht is om de ander te schaden.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.