Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Sociale angst: heb jij daar last van?

Heb jij last van sociale angst? Dan is het voor jou moeilijk om met de ander in verbinding te komen of te blijven. Je ziet er tegenop om op iemand af te stappen, je mijdt het contact met anderen, je zult niet spontaan iemand opbellen en je bent geen gezelligheidsdier. In dit artikel leg ik uit wat sociale angst is.

Wat is sociale angst?

Weet je dat er heel veel gradatie is, wanneer het over sociale angst gaat? Tegen de netwerkborrel opzien is vervelend maar wat mij betreft nog geen sociale angst. Dat is een lichte vorm die je soms als sociale angst kan duiden. Maar je kan ook een sociale angststoornis hebben waardoor je in paniek raakt wanneer je in contact komt met andere mensen. Je kunt er hartkloppingen van krijgen of je krijgt het benauwd. Of je krijgt een droge mond, je wordt misselijk en het houdt je uit de slaap. Dan zit het diep.

Sociale angst

Training assertiviteit

Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!

Training assertiviteit

Doe de assertiviteitstest!

Hoe assertief ben jij? Doe de test!

Doe de assertiviteitstest

Oorzaken

Sociale angst kan tal van oorzaken hebben. En als ik dit schrijf voel ik het verdriet van zoveel mensen die ik daarover gesproken heb.
Ik denk aan Hans. Inmiddels heeft hij voor het oog een prachtige functie. Hans is businesscontroller bij de overheid. Maar ik vroeg: was de basisschool veilig voor jou? Hans zei: ‘Nee, ik ben gepest van groep 1 tot groep 8. Dag in dag uit werd ik uitgejouwd. Ik moest maar eens normaal praten. Ik was een studiepik’. Gek hè, dat jij bang wordt voor mensen? Als jouw kind-zijn al bedreigd is door andere kinderen die als wolven om je heen staan?

Ik denk aan Sanne. Ze is inmiddels 56 jaar. Haar moeder overleed toen ze zes jaar was. Ze was de oudste van vijf kinderen. Vader trouwde met een heks. Dat zijn niet mijn woorden maar het waren de hartstochtelijke woorden van Sanne. De stiefmoeder regeerde het gezin met harde hand. Vader wist wel dat het niet goed ging, maar hij liet het toe. Sanne verloor haar vertrouwen in de mens. Ze werd onderuitgehaald, gekleineerd, bekritiseerd en vernederd. Gek hè, dat jij sociale angst ontwikkelt? Je had geen keuze!

Bij jou is het weer anders. Je hebt een ander verhaal. Een verhaal dat mij nu al boeit.

Gevolgen

Een gevolg van sociale angst kan zijn:

Angst of bang

Dit artikel schreef ik in de serie over: angst en bang. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Angst of bang

Ebook of webinar

Meer weten over assertiviteit?

Of bekijk onze training assertiviteit!

Training Assertiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.