Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Overbelast als ouders

Ben je overbelast als vader of moeder? Merk je dat de combinatie werk, gezin en eventueel andere verplichtingen veel van jou vragen? Weet je dat dit zelfs kan leiden tot een parentale burn-out? 

Altijd moe, nooit uitgerust

Altijd moe, nooit een uitgerust gevoel. Hoe kan het ook anders, dat je altijd moe bent met drie jonge kinderen in de leeftijd onder de vijf jaar. Logisch toch dat je weinig slaap krijgt en moe bent. Drie jonge kinderen, het vraagt veel van je dat je weet je best. Dus zeuren over slaap te kort en altijd moe zijn? Dat mag niet! Je hebt immers zelf deze keus gemaakt.

Daarbij komt ook nog, dat je je zorgen maakt over je oudste zoon. Hij gaat niet met plezier naar school. Zodra hij vrij is, gaat het goed. Heeft hij rust, huilt veel minder. Kan makkelijker afscheid van je nemen, plast ’s nachts niet meer in zijn bed. Maar zodra hij weer naar school moet, begint het gedonder. Spanning, onrust in zijn lijf. Rusteloos in bed, ‘s nachts vaak wakker zijn en van bed afkomen, wil tussen jouw man en jou inslapen. Is ’s nachts weer nat, plast weer in zijn bed. Je staat midden in de nacht bedden te verschonen, dan moet de middelste ’s nachts wakker gemaakt worden om te plassen want als deze één keer slaapt, plast ook hij zijn bed eronder. Want wakker worden, ho maar. Slapend op de po doet hij zijn plas. De jongste heeft ’s nachts nog honger en krijst om zijn fles.

Overbelast als ouders

 

Lees meer:

burn-out coaching

Werk en je gezin

Jij werkt veel, hebt een vaste baan, studeert en bent voornemens om ooit nog eens voor jezelf te beginnen. Je man heeft ook drukke baan, doet ook veel in huis maar kan niet alles. Jullie zijn een goed team, jullie kunnen samen bergen werk verzetten. Maar je merkt dat de rek er een beetje uit is. Jullie kunnen iets minder van elkaar verdragen, jullie zijn sneller geagiteerd. En ook dat vreet aan je. Je houdt er niet van als de sfeer niet fijn is. Je wilt dat alles gezellig is en hij zich ook fijn voelt.

Moe en uitgeblust

Met anderen praat je liever niet over dit soort problemen. Het voelt niet fijn om je zo kwetsbaar op te stellen. Je wilt niet het achterste van je tong laten zien, bang voor het oordeel van een ander. Bang dat je je het goed doet. Bang om je kwetsbaar op te stellen. Bang dat je geen goede moeder bent.

Doorgaan en niet opgeven, zijn woorden die jou op het lijf zijn geschreven. Je bent heel goed geworden in het oppotten van je gevoelens.

Oppotten van gevoelens

Weet je dat het oppotten van je gevoelens niet alleen zijn weerslag heeft op je kinderen maar ook op jezelf? Je wordt steeds een klein stukje van jezelf verwijderd. Je loopt steeds een stapje verder bij jezelf vandaan. Je gaat net zolang door, totdat je eigenlijk niet meer het mooie in jezelf herkent. Hoever kun je bij jezelf vandaan lopen? Als jij jezelf niet kent en weet wie je bent, wie ben je dan? Ben je dan een ander? Heb je een muurtje om je heen gebouwd om jezelf te ‘beschermen’? Of zit je in een bunker en ben je gewoon niet bereikbaar, niet voor anderen maar ook niet voor jezelf.

Gevoelens opkroppen

Wat gebeurt er als je van jezelf wegloopt

Weet je dat je kind onbewust aanvoelt, waar jij mee worstelt? Weet je dat jouw kind hier onbewust last van heeft? Weet je dat jouw kind niets liever wil, dan zijn echte mama/papa en niet een mama/papa die zichzelf niet kennen? Die ver bij zichzelf vandaan zijn gelopen? Een kind wil een mama/papa die in verbinding is met zichzelf, die naar zichzelf luistert en zichzelf begrijpt. Want pas als zijn mama/papa dat doen, kan hij zich ontspannen. Kan hij de innerlijke rust vinden en worden wie hij is.  Hoef jij ’s nachts je bed niet meer uit en kun je lekker slapen.

Jezelf kennen

Het klinkt als een sprookje, dat is het niet. Het sprookje wordt werkelijkheid als jij de hoofdrolspeler bent. Als jij de regie over jezelf kunt nemen. Kinderen drukken uit, wat er onbewust bij jou speelt. Kinderen wijzen aan, waar jij onbewust mee worstelt. Kinderen hebben jou feilloos door en laten jou heel subtiel zien wat dit is. Kun jij dit subtiele signaal herkennen, krijg jij weer een stukje regie over jezelf. Zo kan het sprookje werkelijkheid worden.

Wat raakt je?

Hoe doe je dat? Vaak lukt dit niet alleen en heb je hier hulp van een extern iemand bij nodig. Een kindertolk kan jou laten zien, wat jouw kind uitdrukt en aanwijst. Een kindertolk kan jou laten zien wat jij onderdrukt en afwijst. Laten we eens kijken wat jou raakt als jij over je kind praat. Stel dat dit het bedplassen is. Jij wordt er zo moe van! ’s Nachts niet door kunnen slapen, geen voldoende rust krijgen. Elke nacht het bed te moeten verschonen omdat het weer nat is.

Welke boodschap kunnen we hieruit halen?

Iedereen heeft te maken met een familiesysteem. Dus jij ook. Wat jij vroeger als vervelend of lastig, moeilijk of pijnlijk hebt ervaren en hebt onderdrukt om deze pijn maar niet te voelen, wordt nu door je kind uitgedrukt. Vervelende en negatieve ervaringen wil je niet voelen, het heeft zijn weerslag op jouw functioneren gehad. Je bent hier onbewust een strategie voor gaan zetten. Je bent je er niet bewust van. Je weet ook niet welke strategie jou als kind heeft geholpen om te overleven want als je dit wel zou zijn, zou je anders kunnen handelen en reageren. Kijken we dan naar bv. het bedplassen, zou het kunnen zijn dat jouw kind jou laat zien, dat jij onbewuste spanning en/of angsten mag laten lopen? Ze niet langer voor jezelf hoeft te houden? Jij je mag verschonen/opschonen van eerder opgedane negatieve emoties?

Help je kind, door jezelf te zijn

  • Misschien voelt het raar om met jezelf aan de slag te gaan.
  • Misschien heb je het gevoel dat het probleem niet bij jou ligt maar bij je kind.
  • Misschien vind je het een bijzonder verhaal.
  • Misschien vind je het eng, spannend om naar jezelf te kijken.
  • Misschien ben je bang voor de dingen die tegenkomt.
  • Weet dat jij je kind helpt als jij gelukkig en blij bent.
  • Weet dat het gedrag wat jou het meest raakt, voor jou een boodschap zit van je kind.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijike ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

 

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Podcast de Steven

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'. De volgende afleveringen kun je volgen:

  • 26 september: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin
  • 3 oktober: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • 10 oktober: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!

Wil je deze podcast luisteren?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.