Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Is je leven ook compleet zonder kinderen?

Is je leven wel compleet wanneer je geen kinderen hebt? Wanneer je zonder gezin door het leven moet gaan? Een vraag die me al lange tijd bezighield.

Kinderloos en acceptatie

Misschien dacht je dat het wel verwerkt had om kinderloos te zijn of dat je jouw kinderloosheid geaccepteerd had. Maar de praktijk is zo anders. In jouw dagelijkse omgeving zie je een geboorte- en zwangerschapsgolf ontstaan. De pretecho’s en babyshowers vliegen om je oren. Foto’s van zwangere dames vliegen over alle social mediakanalen.

Leven zonder kinderen

Confrontatie met jezelf

Wanneer je ernaar kijkt, wordt je geconfronteerd met jezelf. Je voelt het diepe verdriet wat er is. Want kinderloosheid is een rouwproces. Je kunt er moeilijk mee omgaan ook al bemoei je je er niet zoveel mee. Ook al is je credo, horen, zien en zwijgen: je kunt er niet omheen. Slik! Met moeite geef je een eerste babyfoto op facebook een like. Zo even stilletjes huilen en dan weer door...   Je hebt al 100 keer gezegd tegen jezelf dat je niet zo raar moet doen en dat je niet zo egoïstisch moet zijn. Die mensen kunnen er toch ook niets aan doen en je moet toch blij zijn voor de nieuwe ouders? Je gunt ze dat ook toch gewoon? Tuurlijk gun je ze dat! Je hebt alleen moeite met jouw eigen pijn. Je hoopt maar dat ze niet vragen of je de baby even wilt vasthouden. Als je eraan denkt, breekt het zweet op voorhand al uit. Je voelt je er onhandig bij. Je weet niet eens hoe je dat moet doen. En die confrontatie met dat wonder laat jouw precies voelen waar je naar verlangt en wat je mist. Maar je weet dat jij het nooit zal meemaken.

Rouw

Nooit zal iemand mamma tegen mij zeggen. Nooit zal mijn moeder oma heten, nooit zal mijn vader opa worden genoemd. Nooit zal ik kleine armpjes om me heen voelen waar ik zo intens naar verlangd heb. Nooit zal ik met mijn kind naar de speeltuin gaan. Nooit kan ik met mijn kind naar de dierentuin. Nooit zal ik zelf oma worden. Daarom ben ik verdrietig, daarom vind ik het moeilijk, daarom loop ik er soms omheen omdat de pijn zo groot is.

Ik rouw omdat mijn droom, mijn verlangen nooit zal uitkomen.

Eigen weg

Belangrijk is om je eigen weg te vinden. Een weg zonder kinderen weliswaar in een omgeving met mensen die hele gezinnen om zich heen krijgen. Belangrijk is om je eigenwaarde niet te laten afhangen van wel of geen kinderen krijgen. Belangrijk is om de zin van het leven te blijven zien en te ontdekken op jouw manier. Belangrijk is om autonoom te worden en te blijven.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Auteur

Deze blog is geschreven door Monique van Nuil.

Monique van Nuil


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.