Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wat is een familieopstelling?

Familie is een sociaal systeem waarin mensen zijn verankerd. De manier waarop jij je leven hebt ingericht, is vaak bepaald door het gezin waarin je bent opgegroeid. Daar heb je als kind ervaren hoe er in jouw familie met elkaar wordt omgegaan, wat de regels zijn en de normen en waarden, ook al werden die vaak niet echt uitgesproken.
In een familieopstelling worden als het ware de sociale structuren in je familie uitgebeeld, waardoor je nieuwe en bevrijdende inzichten kunt ontwikkelen.
Een familieopstelling geeft, zonder al teveel woorden, inzicht in dat wat een onbewuste oorzaak is van jouw gedrag, belemmeringen, patronen of wensen.

Stel je loopt keer op keer tegen hetzelfde probleem aan in je leven. Bijvoorbeeld: terugkerende ruzies (partner, kind, familie, werkgever), bindingsangst in intieme relaties, een gevoel van minderwaardigheid, spreekangst, over je eigen grenzen (laten) gaan (moeite met assertiviteit, klaarstaan voor anderen en jezelf vergeten of wegcijferen, de lat erg hoog leggen voor jezelf, etc). Of: opvoedproblemen, financiële of verslavingsproblemen, verlies, rouw, een tragische gebeurtenis, besluiteloosheid, etc. Als erover praten niet voldoende helpt, kan een familieopstelling uitkomst bieden. Onder begeleiding ga je op zoek naar de onderliggende oorzaken van het steeds terugkerende probleem. Spanningsvelden in een systeem kunnen op een eenvoudige en ontroerende manier zichtbaar gemaakt worden en dit kan de start zijn voor positieve veranderingen in je leven.

Systemisch coach - familieopstelling

Hoe verlopen familieopstellingen?

In de familieopstelling werk je met een groep, die begeleid wordt door een professionele opsteller. De begeleider gaat eerst in gesprek met de vraagsteller om helder te krijgen wat de vraag is en wie (of wat) uit het familiesysteem van de vraagsteller betrekking hebben op deze vraag.
De vraagsteller nodigt vervolgens uit de kring van deelnemers mensen uit om zijn of haar familieleden te representeren.
Op basis van het verhaal van de vraagsteller nemen deze representanten zelf plaats in de ruimte. Op welke afstand van elkaar en met hun blik juist naar de ander toe of juist niet, wijst zich vanzelf uit.

Hoe?

Door te luisteren naar gevoel en gedachten die op dat moment bij de representanten naar boven komen. Dan stelt de begeleider beurtelings vragen aan de representanten en de vraagsteller om ervaringen te delen. Alles met als doel om de vraagsteller meer inzicht te geven in zijn of haar sociale structuur en de terugkerende patronen en dynamieken die daaruit kunnen zijn ontstaan.

Moet je kennis hebben van familieopstellingen?

NEE. Iedereen kan een vraag inbrengen en iedereen kan representant zijn. Je hoeft hiervoor niets te weten of te kunnen. De uitvoering gaat als vanzelf. Deze werkvorm is zo laagdrempelig en tegelijk krachtig, dat je er in no-time vertrouwd mee raakt. De enige voorwaarde tot deelname is respect voor elkaar. Een voorbereiding met gegevens rond je familie kan nuttig zijn, maar is geen must.

Zijn familieopstellingen wetenschappelijk onderbouwd?

Er hangt soms iets mystieks om opstellingen heen, maar het wordt steeds meer een algemeen begrip. En de wetenschap raakt steeds meer geïnteresseerd in de resultaten van een familieopstelling. Mensen hebben baat bij een opstelling! Saloma Scholtens, verbonden als docent en trainer aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onder andere onderzoek naar het effect van familieopstellingen.

Workshop familieopstellingen volgen?

Meer informatie over Saloma Scholtens

"Je kunt het verleden en je sociale systeem niet veranderen, maar je kunt er wel met andere ogen naar kijken."

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.