Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jongeren hebben idealen: waar droom jij over?

Jonge mensen zonder idealen, zijn in feite al vroeg oud.  Wat zijn jouw idealen eigenlijk? Ze zijn namelijk zo belangrijk bij het maken van keuzes.

Dromen en keuzes

Als jongere moet je al vroeg beginnen met het maken van keuzes en misschien ben je nu zelfs wel op dit punt aangekomen om gerichte keuzes te maken.

Heb jij enig idee welke studierichting jij moet kiezen? Heb je al enig idee wat welk beroep je voor je verdere leven wilt gaan uitvoeren?  Jouw studiekeus zal de richting van jouw werkzame leven gaan bepalen.

De toekomst ligt voor je

Je hebt je toekomst nog helemaal voor je liggen en nu moet je al kiezen wat jij op latere leeftijd nog steeds leuk moet vinden binnen je werkzame leven.  Hoe lastig is het om dit nu al te bepalen.

Wanneer je wordt gevraagd of jij weet welk beroep je later wilt gaan uitoefenen, hoe jouw toekomst eruit zal gaan zien, antwoord je wellicht: “dat weet ik niet”. Misschien heb je echt geen idee. Misschien heb je wel ideeën maar durf je dit niet hardop te zeggen.Jongeren en idealen

Weten wat je niet wilt!

Je weet vast heel goed wat je op dit moment niet wilt. Ook weet je nog wel wat je vroeger echt heel vervelend of absoluut niet leuk hebt gevonden.

Het is veel lastiger om te achterhalen wat je wel leuk vindt of hebt gevonden. Denk je nu; met lego spelen, ja daar kon ik mezelf uren mee vermaken en deed me de tijd vergeten, anderen zullen zeggen, hoe kun je daar nu je brood mee verdienen?

Vertelde je vroeger dat je een prof-voetballer of een goede zakenman wilde worden? Of vertelde je dat je een bekende actrice of zangers zijn? Misschien vertelde je wel dat je een baan wilde waar je veel geld mee kon verdienen en zat je dagelijks je spaarpot te tellen.

Bij het vertellen van wat je wilt worden, heb je misschien ook te horen gekregen, niet zo arrogant te zijn, met beide benen op de grond te blijven staan. Je het eerst maar eens waar moet maken door hard te werken, realistisch te zijn en misschien is er zelfs wel tegen je gezegd dat je maar moet aanvaarden dat dit toch niet gaat gebeuren want dagdromen is tijdverspilling. Dit heeft ertoe geleid dat jij niet meer durft te dagdromen of je dromen niet meer aan anderen durft te vertellen.

Dagdromen

Jouw dagdromen en wensen van vroeger zeggen wel iets over interesse, over je kwaliteiten en talenten. Heb je vroeger geleerd dat je met dagdromen je zelfvertrouwen kunt vergroten? Het is zo jammer dat dagdromen niet op deze manier wordt gezien. Het is namelijk helemaal geen tijdverspilling, het helpt je juist om doelen te stellen.

Stel je jezelf doelen dan helpen deze je om meer gemotiveerd te zijn en harder te werken. Doelen halen het beste in je naar boven en geven bovendien energie.

Doelen stellen

Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het stellen van doelen tot betere resultaten leidt omdat jij je aandacht richt op het bereiken van je doel.

Het hebben van dromen en het stellen van is belangrijk voor je omdat je dan gemotiveerd bent om hard te werken. Je gaat minder energie verspillen aan dingen die niet zo belangrijk zijn.

Persoonlijke doelen stellen

Bespreekbaar maken

Het uitgangspunt van dagdromen is niet alleen het dromen op zich maar juist het praten over je dromen. Door erover te praten zorg je dat anderen een kijkje in jouw hoofd kunnen nemen en maak je ze deelgenoot van jouw wensen. Door hardop je dromen uit te spreken zal je merken dat jouw denkproces en dromen ook steeds meer en meer jou gaan leven waardoor je er meer grip op krijgt.

Denk dan ook nog op een positieve manier over je dromen en spreek je je wensen op een positieve manier uit, dan pas wordt het echt krachtig en versterkt het jou wil om je doel te bereiken.

Denk positief en stel je voor hoe en wat je wilt bereiken, hoe dit eruit ziet, wat je dan voelt. Door dit te doen heb je echt kans om dat te bereiken wat je wilt bereiken!

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.