Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jongeren hebben idealen: waar droom jij over?

Jonge mensen zonder idealen, zijn in feite al vroeg oud.  Wat zijn jouw idealen eigenlijk? Ze zijn namelijk zo belangrijk bij het maken van keuzes.

Dromen en keuzes

Als jongere moet je al vroeg beginnen met het maken van keuzes en misschien ben je nu zelfs wel op dit punt aangekomen om gerichte keuzes te maken.

Heb jij enig idee welke studierichting jij moet kiezen? Heb je al enig idee wat welk beroep je voor je verdere leven wilt gaan uitvoeren?  Jouw studiekeus zal de richting van jouw werkzame leven gaan bepalen.

De toekomst ligt voor je

Je hebt je toekomst nog helemaal voor je liggen en nu moet je al kiezen wat jij op latere leeftijd nog steeds leuk moet vinden binnen je werkzame leven.  Hoe lastig is het om dit nu al te bepalen.

Wanneer je wordt gevraagd of jij weet welk beroep je later wilt gaan uitoefenen, hoe jouw toekomst eruit zal gaan zien, antwoord je wellicht: “dat weet ik niet”. Misschien heb je echt geen idee. Misschien heb je wel ideeën maar durf je dit niet hardop te zeggen.Jongeren en idealen

Weten wat je niet wilt!

Je weet vast heel goed wat je op dit moment niet wilt. Ook weet je nog wel wat je vroeger echt heel vervelend of absoluut niet leuk hebt gevonden.

Het is veel lastiger om te achterhalen wat je wel leuk vindt of hebt gevonden. Denk je nu; met lego spelen, ja daar kon ik mezelf uren mee vermaken en deed me de tijd vergeten, anderen zullen zeggen, hoe kun je daar nu je brood mee verdienen?

Vertelde je vroeger dat je een prof-voetballer of een goede zakenman wilde worden? Of vertelde je dat je een bekende actrice of zangers zijn? Misschien vertelde je wel dat je een baan wilde waar je veel geld mee kon verdienen en zat je dagelijks je spaarpot te tellen.

Bij het vertellen van wat je wilt worden, heb je misschien ook te horen gekregen, niet zo arrogant te zijn, met beide benen op de grond te blijven staan. Je het eerst maar eens waar moet maken door hard te werken, realistisch te zijn en misschien is er zelfs wel tegen je gezegd dat je maar moet aanvaarden dat dit toch niet gaat gebeuren want dagdromen is tijdverspilling. Dit heeft ertoe geleid dat jij niet meer durft te dagdromen of je dromen niet meer aan anderen durft te vertellen.

Dagdromen

Jouw dagdromen en wensen van vroeger zeggen wel iets over interesse, over je kwaliteiten en talenten. Heb je vroeger geleerd dat je met dagdromen je zelfvertrouwen kunt vergroten? Het is zo jammer dat dagdromen niet op deze manier wordt gezien. Het is namelijk helemaal geen tijdverspilling, het helpt je juist om doelen te stellen.

Stel je jezelf doelen dan helpen deze je om meer gemotiveerd te zijn en harder te werken. Doelen halen het beste in je naar boven en geven bovendien energie.

Doelen stellen

Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het stellen van doelen tot betere resultaten leidt omdat jij je aandacht richt op het bereiken van je doel.

Het hebben van dromen en het stellen van is belangrijk voor je omdat je dan gemotiveerd bent om hard te werken. Je gaat minder energie verspillen aan dingen die niet zo belangrijk zijn.

Persoonlijke doelen stellen

Bespreekbaar maken

Het uitgangspunt van dagdromen is niet alleen het dromen op zich maar juist het praten over je dromen. Door erover te praten zorg je dat anderen een kijkje in jouw hoofd kunnen nemen en maak je ze deelgenoot van jouw wensen. Door hardop je dromen uit te spreken zal je merken dat jouw denkproces en dromen ook steeds meer en meer jou gaan leven waardoor je er meer grip op krijgt.

Denk dan ook nog op een positieve manier over je dromen en spreek je je wensen op een positieve manier uit, dan pas wordt het echt krachtig en versterkt het jou wil om je doel te bereiken.

Denk positief en stel je voor hoe en wat je wilt bereiken, hoe dit eruit ziet, wat je dan voelt. Door dit te doen heb je echt kans om dat te bereiken wat je wilt bereiken!

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.