Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Bestaansrecht is een waarde

Bestaansrecht noem ik een waarde. En eigenlijk is het ook een bijzonder woord. Dat komt door het woordje recht. Bestaansreden kan een goed alternatief zijn. In dit artikel leg ik uit wat bestaansrecht is.

Wat betekent bestaansrecht?

Betekent bestaansrecht nu dat wij er recht op hebben om te bestaan? Als het aan mij ligt in menselijke zin, dan mag je het zo uitleggen. Ik vind dat ieder mens bestaansrecht heeft ongeacht geloof, waar je vandaan komt, sekse, geaardheid etc. In dat geval is het een recht om te leven en een recht om er te zijn. Zijnsrechten! Mooi nieuwe woord.

Maar bij rechten horen ook verantwoordelijkheden. Ik wou plichten opschrijven, maar dat is tegenwoordig niet zo geliefd meer. We houden meer van rechten dan van plichten, als je ’t mij vraagt. Als jij en ik bestaansrecht hebben uitgelegd als recht op leven, recht om er te zijn, recht om er te zijn zoals jij bent, dan komt daarna het woord samenleven om de hoek kijken.

En daarop doel ik als ik zeg dat we ook verantwoordelijkheden hebben. Je kunt elkaar alleen bestaansrecht gunnen, als je bereid ben om ook samen te leven. Samenleven lukt alleen als je kunt geven en ontvangen.

Bestaansrecht is een kernwaarde

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoefte aan zekerheid.

Behoefte aan zekerheid

Reden van bestaan

Een vraag die deze waarde zo diep maakt is: de reden van bestaan. Als het over een bedrijf gaat of over een dienst dan kun je zeggen dat iets geen bestaansrecht heeft. Dan is dat een uitleg in de zin van: het heeft geen toegevoegde waarde meer of er is geen reden meer om die diensten nog aan te bieden. Waarom niet? Wellicht is de dienst achterhaald, er is geen animo meer voor of het is niet winstgevend.

Wat is jouw reden van bestaan?

Ik stap weer af van bestaansrecht op gebied van organisaties, bedrijven, producten of diensten. Maar ik ga die vraag nu stellen op persoonlijk niveau: wat is jouw reden van bestaan? Wat is jouw toegevoegde waarde? In coachingstrajecten stel ik die vraag ook ergens: waarom zijn we hier? Wat is je missie, roeping en waaraan ontleen je zin?
Dat is een lastige vraag voor veel mensen en ik heb er zelf net zo veel mee geworsteld. Ik weet ook dat je met die vraag niet achter de geraniums moet belanden want dan kun je er ook te diep in wegzakken. En het moet ook geen theoretische verhandeling zijn, want dat heeft zeker geen bestaansrecht.

Zin en talent

Bestaansrecht koppel ik aan zin en talent. Ik geloof dat jij en ik talenten hebben. Of je er nu vijf hebt of twaalf: je hebt talent. En dat talent brengt jou zingeving. Daardoor krijg jouw leven kleur. Jouw talent zorgt ervoor dat jouw behoeften vervuld worden. Dan kun je denken aan basisbehoeften zoals eten, drinken en onderdak. Dat geeft ook bestaanszekerheid, want zekerheden heb je niet, zekerheden verwerf je!
Maar wanneer je jouw talent inzet, vervul je ook jouw behoefte aan waardering en zingeving. En je voelt je ook waardevol. Waardevol is zowel een behoefte als een gevoel en een verlangen.

Samengevat

Ja, bestaansrecht heeft ieder mens in de zin van recht op leven. Maar daar horen verantwoordelijkheden bij. Bestaansreden is een diepe waarde die niet statisch is. De reden van bestaan creëert beweging en motiveert. Het brengt ons bij wat we willen.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.