Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Houvast: zoek je dat?

Zoek jij houvast in je leven? Ben je dat een beetje kwijt? Zoek je een steunpunt, ruggensteun? Zoek je ondersteuning of een aanknopingspunt? Ben je de weg een beetje kwijt en zoek je grip of zoek je vaste grond onder jouw voeten?

Behoefte en gevoel

Houvast is een behoefte. En ik combineer het maar gelijk met de behoefte aan zekerheid. Wanneer je houvast ervaart, dan voel je je goed, zelfverzekerd en treedt je het leven vol zelfvertrouwen tegemoet.
Maar o wee als je houvast mist. Dan word je onzeker, bang, vertwijfeld, aarzelend. Of je raakt in paniek, overstuur omdat je de controle mist.

Dit artikel schreef ik in de serie over behoeften.

Behoeften

Houvast

Waar vind je houvast?

We hebben allerlei manieren gevonden om houvast te vinden. Stel je voor: je gaat op reis naar Indonesië maar je weet van toeten noch blazen hoe dat zal gaan. Waar vind je dan houvast? Nou heel eenvoudig: je vindt houvast wanneer je je laat informeren. Het helpt wanneer je praat met ervaringsdeskundigen die daar al een keer geweest zijn. Je vindt houvast door een goede reisbeschrijving of routekaart. Dus: geïnformeerd zijn helpt.
We vinden ook houvast door scenario’s te bedenken. ‘Waar denk jij over vijf jaar te staan’, vroeg de leidinggevende aan Harry. Harry was mijn collega en hij gaf als antwoord: ‘ik leef per dag en per week, want ik heb een geboren hartafwijking, dus vijf jaar vind ik wat ver vooruitgedacht’. Maar scenario’s, prognoses, begrotingen, plannen, beleid geven ons zekerheid. Ons brein heeft dan bedacht hoe het moet gaan of hoe het kan gaan. En als we dat bedacht hebben, voelen we houvast.
Je kunt ook houvast vinden in geloof, religie en overtuigingen. Dat is niet rationeel maar ik begrijp wat dat betekent. Misschien ken je die uitdrukking: ‘de bidder bidt om regen, maar de gelovige neemt de paraplu mee’. Waarom? Die is zo overtuigd en zeker van zijn/haar zaak dat hij/zij de paraplu maar vast meeneemt.
 

Waarom is houvast zo belangrijk?

Houvast heeft te maken met het gevoel van gerustgesteld worden. Het geeft vrede en het brengt gemoedsrust. Gebrek aan houvast brengt juist onrust. Lees ook mijn artikel over: geruststelling.

Houvast betekent dat je zeker bent, niet twijfelt, aarzelt of in paniek raakt. Houvast betekent vertrouwen, met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.