Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Houvast: zoek je dat?

Zoek jij houvast in je leven? Ben je dat een beetje kwijt? Zoek je een steunpunt, ruggensteun? Zoek je ondersteuning of een aanknopingspunt? Ben je de weg een beetje kwijt en zoek je grip of zoek je vaste grond onder jouw voeten?

Behoefte en gevoel

Houvast is een behoefte. En ik combineer het maar gelijk met de behoefte aan zekerheid. Wanneer je houvast ervaart, dan voel je je goed, zelfverzekerd en treedt je het leven vol zelfvertrouwen tegemoet.
Maar o wee als je houvast mist. Dan word je onzeker, bang, vertwijfeld, aarzelend. Of je raakt in paniek, overstuur omdat je de controle mist.

 

Dit artikel schreef ik in de serie over behoeften.

Behoeften

Houvast

Waar vind je houvast?

We hebben allerlei manieren gevonden om houvast te vinden. Stel je voor: je gaat op reis naar Indonesië maar je weet van toeten noch blazen hoe dat zal gaan. Waar vind je dan houvast? Nou heel eenvoudig: je vindt houvast wanneer je je laat informeren. Het helpt wanneer je praat met ervaringsdeskundigen die daar al een keer geweest zijn. Je vindt houvast door een goede reisbeschrijving of routekaart. Dus: geïnformeerd zijn helpt.
We vinden ook houvast door scenario’s te bedenken. ‘Waar denk jij over vijf jaar te staan’, vroeg de leidinggevende aan Harry. Harry was mijn collega en hij gaf als antwoord: ‘ik leef per dag en per week, want ik heb een geboren hartafwijking, dus vijf jaar vind ik wat ver vooruitgedacht’. Maar scenario’s, prognoses, begrotingen, plannen, beleid geven ons zekerheid. Ons brein heeft dan bedacht hoe het moet gaan of hoe het kan gaan. En als we dat bedacht hebben, voelen we houvast.
Je kunt ook houvast vinden in geloof, religie en overtuigingen. Dat is niet rationeel maar ik begrijp wat dat betekent. Misschien ken je die uitdrukking: ‘de bidder bidt om regen, maar de gelovige neemt de paraplu mee’. Waarom? Die is zo overtuigd en zeker van zijn/haar zaak dat hij/zij de paraplu maar vast meeneemt.
 

Waarom is houvast zo belangrijk?

Houvast heeft te maken met het gevoel van gerustgesteld worden. Het geeft vrede en het brengt gemoedsrust. Gebrek aan houvast brengt juist onrust. Lees ook mijn artikel over: geruststelling.

Houvast betekent dat je zeker bent, niet twijfelt, aarzelt of in paniek raakt. Houvast betekent vertrouwen, met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.