Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Is meten weten en is het weten te meten?

Is meten weten en is het weten altijd meetbaar. Feit is dat we in Nederland BV zoveel mogelijk zaken in cijfers uitdrukken. We moeten zoveel mogelijk zaken in kaart hebben. Niet alleen de omzetcijfers of de winst- en verliescijfers. We meten ook graag de klanttevredenheid, werkdruk of werkbeleving, werkplezier of juist werkdruk.

Meten is weten

Is alles meetbaar?

Kun je weten en is het te meten of iemand werkplezier of werkdruk ervaart? Welke scores kun je koppelen aan werkplezier of werkdruk? Is er een instrument die dit bepaalt en waar je werkplezier of werkdruk langs de meetlat kunt leggen? Nee, gelukkig niet.

Werkplezier of werkdruk is puur een persoonlijke beleving en gevoel. Het enige waarin een buitenstaander dit kan ‘meten’ is de gelaatsuitdrukking en de lichaamshouding. Vragen is nog beter want pas op voor aannames. Lees ook: ANNA (Altijd navragen, nooit aannemen)

  • Gebukt gaan onder zorgen, strakke gelaatstrekken, mopperen en weinig positiefs uitstralen zijn signalen van dat men werkdruk ervaart.
  • Rechtop staan met zelfvertrouwen, een open blik, ontspannen gelaatstrekken en open houding zijn signalen die passend zijn bij het ervaren van werkplezier.

Instrumenten

Ja zegt u maar er zijn toch instrumenten om werkdruk, werkstress of werkplezier te meten? Klopt: we zijn gek op instrumenten en methodes, statistieken. Echter de vraag is of u dan weet wat u zou moeten weten!

Weten in soorten

We hebben meerdere manieren om iets te weten. De instrumentele benadering met cijfertjes is een louter rationele benadering. Een andere manier van weten is het intuïtieve weten, het onderbuikgevoel wat u ergens bij hebt. Ervaren is ook weten. U ervaart stress of werkdruk, u ervaart geluk. Vaak gaan managers in organisaties voorbij aan het onderbuikgevoel, aan datgene wat men werkelijk ervaart: dn daar gaat het vaak mis. Lees ook: de onderstroom in organisaties.

Samengevat

Is meten weten, is het weten altijd te meten? Oftewel: wilt u alles weten door te meten of zijn er ook nog andere manier van weten?

Verwante artikelen

Leiders of managers

Dit artikel is geschreven in de serie over het verschil tussen leiders en managers.

Leiders of managers

Leiderschapsprogramma

Wilt u meer weten over onze leiderschapsprogramma’s?

Leiderschapsprogramma

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens