Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Competentie ondernemerschap

De competentie ondernemerschap is een bijzondere competentie. Ondernemerschap is wat anders dan ondernemend zijn. Maar wanneer ben je ondernemer? En wanneer ben je ondernemend? In dit artikel licht ik een tipje van de sluier op.


Ondernemer of ondernemend

Ik val maar met de deur in huis. Ik maak verschil in: de mensen die zich
Ondernemer noemen of die door de fiscus als zodanig aangemerkt worden.
Er zijn ook mensen die ondernemer zijn en soms niet eens weten dat het zo heet of die zichzelf zo nooit hebben genoemd.

De eerste categorie zijn in mijn ogen werknemers die wellicht ondernemend zijn maar die zich vaak als werknemer blijven gedragen. De andere categorie noem ik de ondernemer. Wat is dat voor een mens? In dit artikel noem ik een aantal kenmerken.

ondernemerschap competentie

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Wat zijn de kenmerken van ondernemerschap?

Kenmerken van ondernemerschap:

 • Eigen koers varen

  De omgeving zegt: hij/zij is eigenwijs. Dat betekent in mijn ogen: hij/zij zingt een eigen wijs, een eigen melodie. Dat is niet zo heel erg mits je maar blijft afstemmen met anderen.
  Een ondernemer moet in mijn ogen eigen-wijs zijn in de goede zin. Wat is de goeie zin dan? Iemand die zijn eigen weg gaat, eigen koers bepaalt, richting geeft en daar ook voor staat.
  Zou dat niet het geval zijn dan waren er geen TV’s gekomen, geen auto’s en geen gloeilampen. Ondernemers creëren soms ook behoeften of ze zien dat er latente behoeften zijn. Ze slaan nieuwe wegen in, die anderen niet hebben opgemerkt. Als alles op marketing gebaseerd zou zijn en er eerst onderzoek moest worden gedaan of er behoefte in de wereld zou zijn aan gloeilampen dan had Edison in 1881 nimmer de Edison Lamp Company kunnen oprichten.
  Ondernemers die eigengereid zijn slaan door. Ze verliezen het contact met de omgeving, luisteren onvoldoende naar de markt en voorzien derhalve in eigen behoeften. Eerder is dat een valkuil en dus een doorgeslagen variant van eigenwijs.

 • Scheppers

  Ondernemers denken anders. Ze zien mogelijkheden waar anderen geen mogelijkheid zien. Vaak zijn het creatieve denkers. Ik noem het ook wel scheppers. Ze maken iets, terwijl er niets is. Lees ook mijn artikel over: ondernemerskwaliteiten.

 • Risico's

  Ondernemers nemen risico’s. Ze zetten hun hele hebben en houden op ’t spel om die mooie droom te verwezenlijken. Als ’t lukt zijn ze geslaagd in de ogen der mensheid terwijl ze al die jaren goede tijden, slechte tijden moesten ontberen. Maar als ’t mislukt, hebben ze gefaald. Ik denk persoonlijk dat onze overheid daar aan bijdraagt door ondernemers te straffen of in de WSNP te drukken als ’t misgaat. Als postuum dankbetoon voor het feit dat ze gezinnen van brood hebben voorzien, de fiscus van geld, en de leveranciers van orders. En toch kunnen ze zich niet bedwingen of willen ze zich niet laten bedwingen. Want ga ze niet voorschrijven hoe ’t moet en probeer ze niet in het gareel te krijgen.

 • Andere kenmerken

  Wil je nog meer kenmerken van ondernemerschap?

  • houdt rekening met de concurrentie: kent zowel de sterke als zwakke punten
  • is altijd op zoek naar nieuwe klanten of prospects
  • zoekt nieuwe markten en afzetmogelijkheden
  • signaleert marktontwikkelingen en weet deze te vertalen naar het eigen aanbod van diensten of producten
  • is marktgericht
  • is besluitvaardig wanneer het gaat over investeringen
  • is voortdurend bezig met netwerken en acquisitie
  • ziet doorontwikkeling van eigen producten en diensten als een must
  • onderkent veranderde marktbehoeften en klantbehoeften en speelt hierop in
  • onderzoekt interne en externe behoeften en weet deze te matchen
  • heeft durf om uit te breiden
  • heeft een groot aanpassingsvermogen: is flexibel en niet star of rigide
  • signaleert commerciële kansen en weet deze te verzilveren
  • beschikt over goede contactuele en relationele vaardigheden
  • ziet verbetering van de eigen organisatie als een absolute must

Is ondernemerschap te leren?

Ik denk dat ondernemerschap een talent is. Beschik je over dat talent? Dan is dat talent te ontwikkelen. Ondernemer word je niet op de ondernemerschool. Lees ook mijn artikel over: ben je ondernemer of manager!

We hebben ondernemers nodig

Ik vind dat de waarde van ondernemers vaak onderschat wordt. En dan bedoel ik niet de ‘grote jongens en meisjes’ die het gemaakt hebben. Weet je hoeveel werkgelegenheid het MKB biedt? Weet je hoeveel bedrijven er zijn tot 20 - 30 medewerkers?

Ondernemers stimuleren de economie, zorgen voor werkgelegenheid. Ze nemen derhalve risico’s, ook financiële risico’s. Maar juist als het moeilijk is in de economie heb je ondernemers nodig. Denk eens aan de pandemie of tijdens een economische crisis. Belangrijk is dat er dan ondernemers opstaan en dat we op die momenten gaan innoveren, vernieuwen en andere wegen inslaan.

En dat is wat onze overheid niet kan. Waarom niet? Omdat de overheid geen ondernemer is.

Ondernemerschap bevorderen binnen organisaties

Soms hoor ik van organisaties waar men als doel heeft om ondernemerschap te bevorderen. Op zich heeft dat geen verbintenis met de competentie ondernemerschap en ook niet met ondernemen. Wat men voor ogen heeft, is dat men de medewerker nadrukkelijker verantwoordelijk wil maken voor de resultaten van de onderneming. In feite gaat het over eigenaarschap.

Medewerkers met ondernemerschap: binden en boeien

Heeft jouw organisatie medewerkers die beschikken over de competentie ondernemerschap? Dan is het zaak ze te binden en te boeien. Ze zijn namelijk van onschatbare waarde voor jouw bedrijf wanneer je deze competentie op de juiste wijze inzet. Doorontwikkeling van de competentie ondernemerschap is essentieel en cruciaal. Wanneer deze competentie niet benut wordt, zal de medewerker niet optimaal presteren, wat kan leiden tot verzuim of vertrek.

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.