Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ja-maar-cultuur: hoe ga je ermee om?

Ja-maar-cultuur: hoe ga je ermee om? Mitsen en maren van collega's. Irriteert het jou? Probeer je de ander te veranderen? Communiceer je vanuit jouw irritatie?

Kenmerk van de ja-maar-cultuur

Wat is het kenmerk van de ja-maar-cultuur? Heel eenvoudig: het zien van belemmeringen heeft de overhand. Veel collega’s hebben een woordenboek vol mitsen en maren. Men staat weinig open voor verandering.

 • Ja maar, vroeger deden we het altijd zo.
 • Ja maar, krijg je dan niet dit of dat?
 • Ja maar, creëren we zo geen precedentwerking?

Ja-maar cultuur

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen?

Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Communicatietraining voor leidinggevenden

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining voor leidinggevenden

Weerstand

De ja-maar-cultuur is een cultuur vol weerstand tegen veranderingen. Ieder voorstel wordt ter discussie gesteld. Medewerkers zijn vaak wat wantrouwend tegenover innovatie en verandering. Deze weerstand van collega's kan ook weerstand bij jou oproepen. En het gevaar is dat je vanuit jouw weerstand gaat communiceren. Een ding is dan zeker: je bereikt niets.

Mensen kunnen alleen zichzelf veranderen als ze hier de noodzaak van inzien

Mensen kun je niet veranderen omdat jij dit wilt. Mensen kunnen alleen zichzelf veranderen als ze hier de noodzaak van inzien. Wil jij dat mensen / collega’s gaan veranderen dan zul je in alle gevallen moeten kunnen omgaan met eigen weerstand. Het klinkt misschien raar omdat je positief bent ingesteld en de problemen niet bij jou vandaan komen. Maar je zult zien dat je wint aan overtuigingskracht.

Hoe komt het dat collega’s altijd belemmeringen zien?

Waar komt dit vandaan?

 • Is het angst en durven ze niet los te laten? Dan ben jij degene die ze het vertrouwen moet geven om te durven loslaten.
 • Is het omdat er meer werk uit voort komt? Dan ben jij degene die ervoor moet zorgen dat er niet meer werk bij komt maar het werk qua volume gelijk blijft.
 • Komt het omdat ze bang zijn voor veranderingen? Dan kun jij ervoor zorgen dat ze ervaren en inzien dat veranderen niet eng is.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining voor leidinggevenden

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

 • Webinar over persoonlijke communicatie
 • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
 • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.