Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid bevorderen

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de medewerker of het team bevorderen: wat is dat? Wat kun je er als leidinggevende aan doen? Hoe maak je jouw team of medewerkers zo sterk dat ze amper nog sturing nodig hebben?

Wat is zelfstandig?

Teams of medewerkers die zelfstandig zijn, laten het volgende gedrag zien:

 • Ze hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en handelen daar ook naar
 • Ze zijn gemotiveerd om hun taken en verantwoordelijkheden uit te voeren
 • Ze hebben een hoog probleemoplossend vermogen en zijn in staat om onderling afspraken te maken
 • Ze zijn kritisch naar zichzelf toe op een positieve wijze en staan open voor verandering of verbetering.

Zelfstandigheid medewerker bevorderen

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training coachend leiderschap

Bekijk de training coachend leidinggeven. We verzorgen deze training individueel maar ook in groepen wanneer je meerdere collega's hebt, die interesse hebben in deze training.

Coachend leiderschap

Voordelen

Teamleden die zelfredzaam zijn en die zelfstandig hun taken en verantwoordelijkheden oppakken, zijn een droom van iedere leidinggevende. Immers jouw team is dan zo sterk dat ze in feite nauwelijks aansturing nodig hebben. Dat biedt een aantal voordelen:

 • Je kunt je als leidinggevende focussen op de lange termijn omdat je de operationele gang van zaken aan jouw teamleden kunt overlaten
 • Jouw team functioneert steeds beter omdat het team zelfcorrigerend is
 • Je kunt taken gemakkelijker delegeren en loslaten omdat je weet dat de taken goed worden uitgevoerd
 • Er ontstaat vertrouwen binnen het team en tussen de leiding en het team
 • Het vergroot de intrinsieke motivatie bij jouw medewerkers

Taakvolwassenheid

Taakvolwassenheid ontwikkelen: dat is een belangrijke stap om zelfstandigheid te bevorderen. Lees verder: Taakvolwassenheid bevorderen binnen teams.

Maar hoe kom je zover?

Hoe creëer je zelfredzaamheid binnen jouw team? Jouw stijl van leidinggeven is hierbij doorslaggevend. Ik onderscheid een viertal stijlen van leidinggeven namelijk:

 • Instrueren en controleren
 • Bijsturen en overtuigen
 • Overleggen en samenwerken
 • Delegeren en loslaten

Wanneer je welke stijlen moet inzetten heb ik uitvoerig beschreven in het artikel over coachende stijlen van leidinggeven.

Onjuiste leiderschapsstijl inzetten: valkuil voor de leiding

Te sturend zijn of leidinggeven op instructieniveau bij een vakbekwaam medewerker is een verkeerde inschatting van de leidinggevende. Delegeren en loslaten bij een beginnend medewerker is eveneens een valkuil voor de leidinggevende.

 • Stap 1: Je moet de bekwaamheid en bereidheid van jouw medewerker inschatten
 • Stap 2: Je moet jouw leidinggevende stijl laten aansluiten op het niveau waar de medewerker zich op dat moment bevindt

Training coachend leiderschap

Bekijk de training coachend leidinggeven. We verzorgen deze training individueel maar ook in groepen wanneer je meerdere collega's hebt, die interesse hebben in deze training.

Coachend leiderschap

Leerdoelen

We hebben nog veel meer  leerdoelen coachend leiderschap   voor je uitgewerkt. Je kunt ook het overzicht bekijken met alle leerdoelen voor leidinggevenden.

Leerdoelen voor leidinggevenden

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.