Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Kwaliteiten en stress

Stress kunt u leren herkennen middels uw kwaliteiten. Stress wordt vaak veroorzaakt door druk van buitenaf te ervaren of door een bedreiging in mijn behoeften.

Meer weten over Kwaliteiten?

Wilt u meer weten over Kwaliteiten? Lees dan het volledige artikel.

Kwaliteiten

Reageren vanuit de vervorming

Bij stress heeft ieder mens de neiging om vanuit de vervorming oftewel de schaduwzijde van onze kwaliteiten te reageren. In een eerste stadium zal iemand die van opschieten houdt, meer gaan drammen terwijl iemand die direct is in zijn/haar communicatie de neiging heeft om te direct of te confronterend te reageren.

  • Hoe merkt u dat u vanuit de vervorming reageert?

Een vraag die veel gesteld wordt: maar hoe merk je nu wanneer je in de valkuil stapt? Oftewel: waar ligt de grens tussen direct en te direct of waar ligt de grens tussen opschieten en drammen. Het antwoord is niet moeilijk: het verschil voelt u en mogelijk reageert uw omgeving er meteen op. Wat voelt u? Wanneer u vanuit de valkuil acteert, voelt u de adrenaline stijgen van de tenen naar uw hoofd. En daar volgt een primaire reactie op van uzelf. De omgeving zegt: och daar heb je hem/haar ook weer en duidt dat aan als: ‘drammer’,  ‘schiet ook niet op’ etc.

Volharden in oud gedrag

BewustwordingStaan de lampen bij u op rood? En blijft u volharden in oud gedrag? Dan wordt het vanzelf crisis, burn-out, overspannenheid of  fysieke klachten. Mensen blijven soms jarenlang volharden in bepaald gedrag en zijn niet bereid naar zichzelf te kijken. De harde werker gaat onder druk nog harder werken en de doorzetter gaat doorbijten. Maar hier geldt zeker het spreekwoord: wie niet wil horen, zal voelen.

Hoe reageren organisaties hierop?

Vaak reageren organsaties helemaal verkeerd wanneer het over medewerkers gaat die in de gevarenzone zitten. Leidinggevenden geven soms een berisping wegens een negatieve houding. Lees ook onze ervaring over Harm die te negatief was in zijn communicatie en te onverschillig.

Onverschillig en gelatenheid

Verdergaande reactie op stress

In tweede instantie komt er een andere reactie op stress. De overbeladen mens gaat dat gedrag vertonen wat niet bij hem/haar past. Anders gezegd: hij/zij gaat dat gedrag vertonen wat hem/haar zelf irriteert. Hoe herken je dat?  Ook dat is heel eenvoudig: u voelt zich (mag ik het zeggen?) kloten! U voelt zich lamlendig, lusteloos, gefrustreerd etc.  En verder: je herkent ze niet meer:

  • Het dynamische, energieke, enthousiaste en ondernemende vuurtype zal laveloos voor de TV gaan hangen
  • Het meelevende, invoelende, sociale watertype vertoont opeens het gedrag van een bitch of een pitbull.
  • Het optimistische luchttype zal over details gaan zeuren terwijl hij van de globale hoofdlijnen houdt
  • Het accurate en nauwkeurige aardetype is opeens rommelig en chaotisch.

Leerdoelen gericht op stressreductie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor coaching gericht op stressreductie voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen gericht op stressreductie

Verwante informatie

Wilt u meer informatie over coaching gericht op vermindering van stress?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens