Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Keuzestress of wilstress?

Keuzestress is een vorm van stress die wordt toegekend aan de vele keuzemogelijkheden die er tegenwoordig zijn. De vele opties en mogelijkheden die er zijn kan mensen in verlegenheid brengen om te kiezen met als gevolg dat ze moeilijk tot beslissingen komen. Toch spreek ik liever over wil-stress. Ik denk dat je je in diepe zin niet moet laten leiden door keuzes die er zijn maar door wat je zou willen en waar je behoefte ligt. En daar ligt mijns inziens het vraagstuk.

Tal van mogelijkheden

In deze tijd worden we overgoten door de vele mogelijkheden die er zijn. Dat geldt zowaar op elk gebied. Internet heeft de wereld kleiner gemaakt enerzijds en anderzijds de belevingswereld groter gemaakt. Of je nu een artikel wilt kopen, een vakantie wilt boeken, informatie zoekt over een opleiding of training: er is zoveel! Of nog sterker: alles is er!

Keuzestress

Voorbeelden

Vroeger hadden we een paar publieke zenders op de televisie. Tegenwoordig zijn er tientallen zenders waar we te rade kunnen gaan en honderden zenders staan tot onze beschikking wanneer we een schotel hebben. Vroeger hadden we een paar opleidingen maar tegenwoordig loopt de jeugd alvast bij schoolkeuzes omdat er een teveel aan opleidingen is. Zo kunnen we doorgaan. We worden overstelpt met informatie en we leven in het piep en bleep tijdperk. Overigens hebben we ook nog honderden vrienden tegenwoordig en zelfs als je jarig bent krijg je de felicitaties van mensen die je soms niet eens kent.

Keuzes maken moeilijk?

Vind je keuzes maken moeilijk? Lees dan ons artikel over keuzes maken en keuzes respecteren.

Keuzes maken en respecteren

Gevolgen

Een gevolg is dat mensen niet meer kunnen kiezen. Ze blijven beschouwen, redeneren, informatie beoordelen en piekeren, maar komen niet tot keuzes. En dat heet keuzestress.

Oorzaken

Toch gaan de oorzaken voor keuzestress wat verder dan het teveel aan keuzes en informatie wat beschikbaar is. Ik vind dat we verleerd hebben om te willen. Sterker nog: we hebben niet geleerd om te willen. In persoonlijke ontwikkeltrajecten is vaak aandacht voor vermeerdering van kunnen. Gelukkig ook steeds meer voor de ontwikkeling van wie je bent (ZIJN). Het is gewoon verrassend om te merken hoe vaak je willen gebruikt om iets niet meer te willen, om ergens van af te willen komen, om iets niet meer te willen doen. Ik vind het evenzeer verrassend te merken hoe vaak wij ons WILLEN laten afhangen van wat er moet of wat er mogelijk is (wat er kan). Dus mogelijke oorzaken zijn:

  • Geen beeld meer hebben van eigen behoeften op basis waarvan keuzes gemaakt zouden moeten worden
  • Niet te rade gaan bij eigen gevoelens die leidend zijn bij grenzen en keuzes
  • De verbinding met de wilsbronnen missen zoals: idealen en dromen, de eigen persoonlijke missie, eigen behoeften maar ook talenten
  • Alles onder controle willen hebben en de consequenties willen overzien van alle informatie die er is
  • Niet in het hier en nu leven en altijd maar redeneren vanuit het hoofd
  • Bang om foute keuzes te maken of bang voor de consequenties van bepaalde keuzes

Wat is eraan te doen?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen bij keuzestress namelijk:

  • Afbakenen van het onderwerp of van de informatie
  • Relativeren
  • Advies inwinnen bij een deskundige
  • Luisteren naar jouw behoeften en intuïtie

Stress en burn-out

Wil je meer weten over coaching gericht op vermindering van stress of begeleiding bij burn-out?

Stressmanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.