Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

In het verleden blijven hangen

Hebt u de neiging in het verleden te blijven hangen? Blijft u maar kijken naar wat er is voorgevallen en lukt het u moeilijk om de draai te maken naar de toekomst? In dit artikel gaan we verder in op het onderwerp loslaten en accepteren.

In het verleden blijven hangen

Is het gek?

Laten we voorop stellen: het is niet zomaar gek dat u blijft hangen in uw verleden. Er kan een reden voor zijn. Wellicht hebt u heftige en aangrijpende dingen meegemaakt die u nog niet goed verwerkt heeft. We gaan een paar oorzaken benoemen waarom  u misschien het verleden moeilijk kunt loslaten.

 • U zit in een rouwproces

  Hebt u iemand verloren in uw leven die u zeer dierbaar was? Hebt u een verlieservaring meegemaakt? Denkt u steeds aan die ene dag toen het gebeurd is? En kunt u daar maar moeilijk van loskomen?

  Ook andere gebeurtenissen kunnen impact hebben op uw leven waardoor het moeilijk voor u is om vooruit te kijken. We noemen er een paar zoals echtscheiding of ontslag.

 • Is u onrecht aangedaan?

  Is u onrecht aangedaan? Bent u op een gemene manier behandeld? Hebt u het gevoel dat u afgedankt of gepasseerd bent door anderen? Voelt u zich aan de kant gezet?

 • Fouten gemaakt?

  Hebt u fouten gemaakt in uw leven die u maar moeilijk vergeten kunt en die u uzelf nog moeilijker vergeven kunt? Hebt u berouw van bepaalde misstappen? Had u achteraf de dingen liever anders gedaan? Bent u boos of teleurgesteld om wat u hebt gedaan of nagelaten?

 • Emotionele verwerking

  Misschien begrijpt uw hoofd wel hoe het moet en wellicht begrijpt u ook nog dat u moet loslaten. Maar uw emotie en gevoel is zo anders. U komt er maar niet van los. Gevoelens van weemoed vervullen u.  

Onbegrip vanuit de omgeving

Vaak begrijpt de omgeving niet waarom u zo moeilijk loslaat. Merkt u dat er een oordeel of vooringenomenheid over bestaat? Voelt u zich onbegrepen? Krijgt u reacties in de trant van: het leven gaat verder en zet je er nu maar eens over heen?  Wij noemen dat dooddoeners. Ze zijn goed bedoeld maar u hebt er zo weinig aan.

Omgaan met tegenslagen

Omgaan met tegenslagen is niet zo eenvoudig. Het vraagt heel veel incasseringsvermogen of relativeringsvermogen. Wat kunt u er wel aan doen? In ieder geval hulp zoeken, hetzij in uw directe omgeving of juist professionele hulp. Spreek van u af. Vertel uw verhaal.  Wat ook helpt is om uw verhaal op te schrijven. Schrijf van u af!

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens