Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Genuanceerd of denken in nuances en opties

Genuanceerd is een kernkwaliteit. Kunt u in nuances denken? Dan denkt u in opties en kunt u een zaak van meerdere kanten bekijken. In uw oordeelvorming baseert u zich graag op volledige informatie. Natuurlijk is er ook een valkuil bij deze kwaliteit. Is genuanceerdheid iets wat bij u past? Lees dan dit artikel!

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Genuanceerd

Betekenis en definitie

Wat is genuanceerd en hoe zou je dat moeten definiëren? Aan de hand van enige criteria komen wij graag tot een definitie. Wanneer u genuanceerd denkt:  

  • houdt u rekening met meerdere aspecten over hetzelfde onderwerp
  • kunt u een situatie vanaf meerdere kanten bekijken
  • houdt u meerdere opties en mogelijkheden open bij de benadering van een zaak of situatie
  • bent u doordacht en zegt u niet zomaar wat
  • bent u niet te snel met uw oordeel over iets of iemand
  • bent u niet eenzijdig qua benadering van een bepaald vraagstuk
  • gaat u bij de beoordeling van iets of iemand niet af  op geruchten

Denkniveau

Om genuanceerd te kunnen denken hebt u toch enig denkniveau nodig. Het vraagt immers ook een aantal dingen zoals goed kunnen analyseren of vanuit een bepaalde helicopterview naar bepaalde zaken kijken. Genuanceerd denken veronderstelt juist dat u meerdere opties onder de loep kunt nemen zonder bevooroordeeld te zijn of zonder een vooringenomen standpunt te hebben over wat nu de beste optie is. Objectiviteit is dus van belang.

Ongenuanceerd is de tegenhanger

De tegenhanger van genuanceerdheid is ongenuanceerd denken. Dat lijkt een inkopper maar de vraag is natuurlijk: wat is dan ongenuanceerd? We noemen een paar zaken:

Wellicht zijn dat tevens uw irritaties. Een andere irritatie kan zijn wanneer u gevraagd wordt heel snel met een oordeel of conclusie te komen zonder dat u de gelegenheid hebt gehad alle informatie tot u te nemen of nog erger: zonder dat de volledige informatie voorhanden is.

Valkuil

De valkuil die bij deze kwaliteit hoort is: moeilijk tot een oordeel, afweging, beslissing of keuze komen. Een genuanceerd mens kan wel eens in de beschouwing blijven hangen wat leidt tot onduidelijkheden bij de ander.

Misverstanden

Soms worden genuanceerde denkers niet zo goed begrepen. Het lijkt wel alsof ze geen mening hebben of dat ze nergens voor staan. Dat is een groot misverstand. Echter: primair reageren past niet hun. Ook al past de valkuil besluiteloosheid bij hun dan is de oorzaak hiervan een heel andere dan bij iemand die geen besluiten durft te nemen of die doordacht en weloverwogen is.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens