Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Ja maar cultuur: hoe ga je ermee om?

Ja maar cultuur: hoe ga je ermee om? Mitsen en maren van collega's. Irriteert het u? Probeert u de ander te veranderen? Communiceert u vanuit uw irritatie?

Kenmerk van de ja-maar cultuur

Ja-maar cultuurWat is het kenmerk van de ja-maar cultuur? Heel eenvoudig: het zien van belemmeringen heeft de overhand. Veel collega’s hebben een woordenboek vol mitsen en maren. Men staat weinig open voor verandering.

  • Ja maar, vroeger deden we het altijd zo.
  • Ja maar, krijg je dan niet dit of dat?
  • Ja maar, creeeren we zo geen precedentwerking?

Weerstand

De ja maar cultuur is een cultuur vol weerstand tegen veranderingen. Ieder voorstel wordt ter discussie gesteld. Medewerkers zijn vaak wat wantrouwend tegenover innovatie en verandering. Deze weerstand van collega's kan ook weerstand bij u oproepen. En het gevaar is dat u vanuit uw eigen weerstand gaat communiceren. Eén ding is dan zeker: u bereikt niets.

Mensen kunnen alleen zichzelf veranderen als ze hier de noodzaak van inzien

Mensen kunt u niet veranderen omdat u dit wilt. Mensen kunnen alleen zichzelf veranderen als ze hier de noodzaak van inzien. Wilt u dat mensen/ collega’s gaan veranderen dan zult u in alle gevallen moeten kunnen omgaan met uw eigen weerstand. Het klinkt misschien raar omdat u positief bent ingesteld en de problemen niet bij u vandaan komen. Toch is het zo.

Hoe komt het dat collega’s altijd belemmeringen zien?

Waar komt dit vandaan?

  • Is het angst en durven ze niet los te laten? Dan bent uj degene die ze het vertrouwen moet geven om te durven loslaten.
  • Is het omdat er meer werk uit voort komt? Dan bent u degene die ervoor moet zorgen dat er niet meer werk bij komt maar het werk qua volume gelijk blijft.
  • Komt het omdat ze bang zijn voor veranderingen? Dan kunt u ervoor zorgen dat ze ervaren en inzien dat veranderen niet eng is.

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens