Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Leidinggeven aan verantwoordelijkheid, vrijheid en vertrouwen

Het managen van verantwoordelijkheid, vrijheid en vertrouwen wordt zo onderhand een begrip. Waar gaat het precies over? Dat is niet voor iedereen even duidelijk. Het is een mogelijk leerdoel voor de leiderschapstraining gericht op resultaat.

Een regeling van vrijheid blijheid

Vertrouwen, verantwoordelijk en vrijheidIs de drieluik verantwoordelijkheid, vrijheid en vertrouwen onderdeel van het ‘nieuwe vrijheid blijheid’ en is het een vervanging van vertrouwen is goed, controle is beter? Soms lijkt het er wel op. Wat we veel horen is:

 • Het maakt niet uit hoe de medewerker zijn werk doet als het gewenste resultaat maar wordt behaald (soms maakt het wel degelijk uit hoe het werk wordt gedaan overigens)
 • Het maakt niet uit wanneer en waar de medewerker zijn/haar werk doet als de doelen maar worden gehaald
 • Je moet er op aan kunnen dat……………..

Kortom: in deze situatie ontaardt vrijheid in vrijblijvendheid en ontstaat er onduidleijkheid. Dat zal de gewenste resultaten niet ten goede komen. We begrijpen waar de wens vandaan komt en dat is een tegenreactie op top-down managers die van bovenaf hun wil opleggen.

Duidelijk en doelgericht

Modern leiderschap is duidelijk overigens. Wie leiding geeft aan vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen, is beslist, duidelijk en doelgericht. Lees ook: duidelijkheid motiveert!

 • Vertrouwen

  Vertrouwen geven aan de medewerker dat betekent niet iets van ‘nou bekijk maar hoe je ’t gaat doen’. Ook niet: ‘het maakt niet zoveel uit wat je gaat doen’. Vertrouwen is weten. Weten is dat u als leiding hebt geconstateerd dat uw medewerker:

  • over de juiste competenties beschikt om de taak uit te voeren
  • in staat is ingewikkelde situaties op te lossen
  • u informeert over de voortgang
  • uw hulp inroept indien nodig
  • zich verantwoordelijk voelt voor zijn/haar taak
  • zich gecommitteerd heeft aan het te behalen eindresultaat
 • Verantwoordelijk

  Verantwoordelijkheden kunt u bij uw medewerker neerleggen wanneer u hebt vastgesteld dat uw medewerker taakvolwassen is. Pas dan delegeert u verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Eerder niet! Zou u dat eerder doen dan ondermijnt u het zelfvertrouwen van de medewerker en zet u de vertrouwensrelatie op scherp met u als leidinggevende. Verantwoordelijkheden neerleggen bij de medewerker heeft te maken met loslaten. Dat is wat anders dan ‘laat de boel maar lopen’.

 • Vrijheid

  Leidinggeven aan vrijheid is wat anders dan vrijblijvendheid. Wie vrijblijvend is als leidinggevende, is niet duidelijk en niet sturend genoeg. Leidinggeven aan vrijheid begint altijd met duidelijk maken wat de kaders van de functie zijn, wat het beoogde eindresultaat zou moeten zijn. Natuurlijk is dat heel wat anders dan dicteren en voorschrijven. Maar er moet geen misverstand zijn over verwachtingen bij werkwijze, resultaat en over verwachtingen inzake goed functioneren van de medewerker.

Leerdoelen

Dit artikel is geschreven in de serie: leerdoelen voor de training resultaatgericht leiderschap.

Leerdoelen training resultaatgericht leidinggeven

Resultaatgericht leidinggeven

Bekijk de training resultaatgericht leidinggeven. Of wilt u een overzicht van alle training gericht op leiderschap?

Training resultaatgericht leidinggeven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens