Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Arbeidsvreugde en arbeidsvoldoening

Arbeidsvreugde is simpel gezegd met vreugde je werk doen en fluitend naar je werk gaan. Tal van termen wijzen ook die richting uit zoals arbeidsvoldoening of arbeidssatisfactie. In dit artikel ga ik in op wat arbeidsvreugde is en hoe belangrijk dat is voor goed functioneren.

Waarom belangrijk?

Arbeidsvreugde is belangrijk. Wanneer je fluitend naar jouw werk kunt, kun je beter incasseren, relativeren en kun je dus gemakkelijker met stressvolle situaties omgaan. Spanningen of conflictsituaties kun je beter aan. Ook al heb je een verantwoordelijke functie: wanneer je het met vreugde doet, is het gemakkelijker om die verantwoordelijkheden te dragen.

Bovendien zorgt arbeidsvreugde ervoor dat er efficiënter wordt gewerkt. Je zet jouw kwaliteiten gemakkelijker in en je komt veel meer in jouw kracht wanneer je vreugde ervaart in jouw werk dan wanneer het elastiekje uitsluitend gespannen staat.

Arbeidsvreugde en arbeidsvoldoening

Voldoening

Eén van de positieve gevoelens is: een voldaan gevoel. Arbeidsvoldoening betekent dat je er een voldaan gevoel aan over hebt gehouden. Je bent tevreden over jouw werk, over de verrichte arbeid of over de resultaten die je hebt bereikt.

Vergroten duurzame inzetbaarheid

Waar er arbeidsvreugde is binnen het team, wordt de duurzame inzetbaarheid van de verschillende teamleden vergroot. Een doelstelling van duurzame inzetbaarheid is om de productiviteit van de organisatie te vergroten (organisatiedoel) terwijl het tweede doel is om de arbeidsvreugde te vergroten. Dat lukt overigens alleen als er afstemming is tussen het organisatie- en medewerkersbelang. Arbeidsvreugde zorgt voor bevlogen medewerkers.

Bronnen

Inzicht in de bronnen voor arbeidsvreugde kan je helpen om de bewustwording te vergroten wat jou arbeidsvreugde geeft. We noemen een tweetal bronnen als voorbeeld namelijk:

Maar er zijn uiteraard meer zaken te noemen. Wanneer je jouw kwaliteiten kunt inzetten en wanneer deze op waarde worden geschat, dan kan dat arbeidsvreugde geven. Anders gezegd: wanneer werk betekenis geeft aan jou als persoon en voorziet in jouw persoonlijke behoeften, dan geeft dat gevoelens van vreugde (in dit geval van arbeidsvreugde).

Voorwaarde

Wil er arbeidsvreugde ontstaan dan zijn er ook voorwaarden zoals:

  • Willen en kunnen moet op elkaar afgestemd zijn: een realistisch zelfbeeld is nodig.
  • Je werkt niet boven jouw niveau en je werkt niet onder jouw niveau.
  • Ontwikkeling van jouw kwaliteiten stimuleert zelfvertrouwen en arbeidsvreugde.
  • Er is ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.