Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Weemoed: bent u weemoedig?

Weemoed is een gevoel. Bent u weemoedig? Is weemoed een gevoel om in het verleden te blijven hangen? Wij denken van niet. Weemoed is de brug die de verbinding slaat tussen vroeger en nu.

Weemoed en weemoedig

Definitie en betekenis

Willen we tot een definitie van weemoed komen dan noemen we enkele kenmerken:

  • Weemoed is een stemming, gemoedstoestand of gemoedsgesteldheid
  • Het is een gevoel waarbij u iets of iemand betreurt waar u aan terugdenkt (of voelt)
  • Het is een gevoel van melancholie of droefgeestig gevoel

Wanneer zijn er gevoelens van weemoed?

Gevoelens van weemoed hebben met vroeger te maken.

  • Weemoedig kunt u terug denken aan de tijd toen uw ouders nog leefden en toen u regelmatig een kopje koffie bij ze dronk om samen te praten over de zaken van het leven.
  • Weemoedig kunt u terug denken aan de tijd toen u nog gezond was en toen u nog in staat was om zelf te lopen en zelfstandig te leven.
  • Weemoedig kunt u terug denken aan de tijd toen u nog een baan had en iedere dag van betekenis was omdat u weer naar uw werk kon gaan.

Gevoelens van weemoed hebben met verdriet en rouw te maken. Het is een gemoedstoestand. Een heimwee naar datgene wat voorbij is en waarvan u ook weet dat het voor altijd voorbij is.

Iemand schreef over weemoed

Iemand schreef de volgende woorden:

 

Een gevoel van weemoed

pijn,

onbestemd verlangen

beelden van vroeger

herinneringen

ondergebrachte emoties.

Heden

op dit moment

zien

kijken

wat voor ogen is

vergetend

wat voorbij is

wat achter je ligt.

Tegenstelling

strijd

tussen toen en nu

tussen heden en verleden’.

Weemoedig: verboden

Voor weemoed is weinig plaat s in de westerse samenleving. Er wordt al snel gezegd: ‘blijf niet in het verleden hangen’ of ‘doe niet zo nostalgisch’. Kortom: ‘zet je er over heen, druk het gevoel uit want we moeten verder’. Het kan voorkomen dat u zich daardoor niet gehoord of onbegrepen voelt. Want waarom zou u geen gevoelens van weemoed mogen hebben?

Combinatie: wee en moed.

Wee wijst op pijn. Gevoelens van pijn en verdriet. Maar weemoed is ook de moed om het verleden onder ogen te durven zien. Misschien hebt u ook tijden gehad dat u het wegdrukte. Weemoed is verlangen, herleven of herbeleven van vroeger de tijd toen u het gemis nog niet kende. Weemoed is de brug tussen toen en nu. U begrijpt echt wel dat ‘toen’ niet terug komt. Verstandelijk hebt u het goed op een rijtje. Laat de mensen maar praten. Maar uw gevoel is anders. Uw gevoel geeft het verlies een plaats. En dat kost tijd.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens