Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gevoelens van heimwee

Heimwee is een gevoel wat verlangen en pijn weergeeft. Het lijkt wel een combinatie van verdriet en hoopvol verlangen. Heb jij heimwee? Verlang je naar huis? Of verlang je naar een thuis? Zoek je geborgenheid? In dit artikel ga ik in op de vraag wat heimwee is en vooral ook wat het jou vertelt.

Wat betekent heimwee?

Heimwee komt uit de Duitse taal en dat doet mij meteen aan de heimat denken. Dat duidt op het thuisland. Heimwee kan dus wijzen op die ene plek. De plek waar je vroeger woonde misschien. Of het wijst naar jouw geboorteland. Je kunt verlangen naar die plek waar je liever bent dan de plek waar je je nu bevindt. Mis je de plek waar je vroeger woonde? Mis je de plek waar je vroeger geborgenheid en genegenheid hebt ervaren?

Maar heimwee gaat dieper dan een verlangen naar een fysieke plek. Je kunt ook heimwee hebben naar het vertrouwde, datgene waar je bekend mee bent, waar jij je thuis voelde. Je kunt heimwee hebben naar de dagen dat jij je gelukkig voelde. Dagen waarop je innerlijke rust hebt ervaren. En soms denk je (ik meen: voel je) die schrijnende pijn van gemis en dat liefdevolle verlangen.

Gevoel van heimwee

Heimwee heeft dus wel verbintenis met gevoelens van weemoed. Ook daar zie je het woord WEE staan. Daar is wel moed voor nodig. Je kunt ook heimwee hebben naar een gemoedstoestand, waar je weer naar verlangt. Iemand schreef: ‘Ik verlang naar rust, naar het suizen van stilte. Mijn binnenste heeft heimwee. Ik beleef de dagen van vroeger opnieuw en verlang naar de dagen van later. Maar de dag van vandaag doet mij zo pijn. Het snerpt door me heen. Pijn.’

Je kunt heimwee hebben naar die ene persoon waar je zo van houdt. Je zou zo graag nog eens met hem/haar praten. In de verte hoor je zijn/haar stem. En dat gevoel van verbondenheid, komt weer bij jou boven. Heimwee speelt dus een rol in het rouwproces.

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Onderschat het niet!

Gevoelens van heimwee moeten niet onderschat worden. Wanneer je een sterke heimwee ervaart, kun je er ziek van worden. Heimwee verbindt verlangen met gevoelens van verdriet maar soms ook met andere gevoelens zoals onrust, ongedurigheid of rusteloosheid. Heimwee is de combinatie van een blij verlangen en een verdrietig gemis.

Gevolgen

Heimwee kan zorgen voor emotionele uitbarstingen zoals paniekaanvallen of huilbuien. Ook vermoeidheid en uitputting kunnen een rol spelen wanneer het lange tijd duurt. Heimwee kan zorgen voor fysieke klachten zoals: hoofdpijn, een benauwd gevoel, huiduitslag of buikpijn.
Ik ken jou niet en ik weet ook niet waarom je heimwee hebt. Maar de belangrijkste tip is toch: neem het serieus, ga er niet aan voorbij, negeer het niet en doe het niet af met opmerkingen als ‘je moet je ook niet aanstellen’ of ‘zet je er maar overheen’.
De tweede tip is: vervul jouw persoonlijke behoeften en laat dat niet afhangen van de omstandigheid waarin jij je bevindt.

Wat vertelt het jou?

Heimwee krijg je niet maar zo! Er zit een boodschap achter. En die boodschap heeft onderzoek nodig. Je hebt zelfonderzoek nodig en dat wil zeggen dat je jezelf onder de loep moet nemen.

Vertelt het gevoel van heimwee jou dat jij nu op de verkeerde plek zit en dat je op zoek moet naar een plek waar jij je thuis voelt? Vertelt het gevoel van heimwee jou dat je je eigen weg moet gaan, eigen behoeften moet leren invullen en dat jij je thuis moet gaan voelen bij jezelf? Dat kan! Reden om blij te worden, wat mij betreft! Duidelijker kun je de boodschap toch niet thuisbezorgd krijgen?

Of vertelt het gevoel van heimwee jou dat je aan het loslaten bent? Ben je het leven opnieuw aan het invullen waardoor je omstandigheden van vroeger moet loslaten? Voel je dan bemoedigd! En wees blij dat je dat proces zo mag doormaken.

Rouw

Heimwee en rouw gaan ook heel goed samen. Misschien verlang je naar die persoon die je mist. Kon je nog maar een keer met hem/haar praten, kon je zijn/haar adem nog maar een keer voelen, kon je zijn/haar stem nog maar een keer horen.
En soms gaan de beelden weer aan je voorbij. Toen je samen op vakantie was, toen jouw kinderen werden geboren. Of toen alles nog zo goed liep bij jou thuis. Toen jij je nog gelukkig voelde.

Heimwee speelt een rol in het rouwproces. Zoals dichteres Joke Verweerd ooit heeft verwoord:

Soms zit ìk daar en druk mijn hoofd in 't kussen,
misschien vind ik nog sporen van jouw geur.
ik denk je plots, staand' in de open deur,
dat bijt gemeen, een pijn die niet te sussen...

Rouw en heimwee

Lees het artikel over rouw en heimwee.

Rouw en heimwee

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.