Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verbitterd: voelt u zich zo?

Verbitterd en verbittering

Voelt u zich verbitterd? Merkt u dat u bitter bent geworden door wat u meemaakte in uw leven? Wat is bitterheid nu precies en wat vertelt het u?

Een bitter gevoel

Verbittering is een gevoel. Het woord vertelt het al: een bitter gevoel. Het tegenovergestelde is een zoet gevoel. Verbittering is een gevoel wat duidt op een bittere smaak.

We duiden het ook wel eens aan als ‘bevroren tranen’ als beeld van verharding. In feite is er sprake van een verharding van tranen van verdriet en teleurstelling. Het duidt op:

  • gegriefdheid
  • grimmigheid
  • verbetenheid
  • wreveligheid
  • haat en wrok.

Communicatie

Verbittering heeft gevolgen voor uw communicatie. U wordt wrevelig, spottend, venijnig, cynisch of sarcastisch en dat kan de relatie met anderen behoorlijk schaden.

Hoe ontstaat verbittering?

Verbittering kan door tal van omstandigheden ontstaan. Het kan ontstaan na tegenslagen en verdriet zoals: een ernstige ziekte, rouw door het verlies van een geliefde, ontslag of echtscheiding. Maar ook wanneer u teleurgesteld bent in anderen of wanneer u onrecht is aangedaan kunt u zich verbitterd voelen.

Het voorbeeld van Mark

We denken even aan Mark. Alweer 15 jaar geleden is hij gescheiden. En dat was een ware vechtscheiding. Jarenlang procederen tussen Mark en zijn ex-partner plus het feit dat zijn kinderen geen contact meer met hem wensen, heeft hem verbitterd. Dat er fouten zijn gemaakt door Mark zelf, daarvan is hij zich bewust. Maar hij voelt zich letterlijk verbitterd door alles wat hem ontnomen is. Het feit dat hij geen contact meer heeft (kan hebben) met zijn drie kinderen, is voor Mark niet te accepteren. Het maakt hem wrevelig en boos. Het maakt hem verbitterd en verslagen.  Vooral omdat hij er niets meer aan kan doen. Hij heeft het al zo vaak geprobeerd om zijn kinderen te benaderen. Maar ze weigeren pertinent ieder contact.

Hulp nodig?

Wie verbitterd is, zit gevangen in zijn eigen gevoel van verslagenheid. Het is naar binnen geslagen boosheid en gekwetstheid. Het is ook een gevoel waar u vaak niet in uw eentje van af komt. Het is zaak dat u hulp vraagt. Dat kan professionele hulp zijn maar dat kan ook heel goed iemand in uw omgeving zijn waar u vertrouwen in hebt.  Belangrijk is om uw verdriet uit te huilen. Het is belangrijk dat de ijsklont die  u voelt, zichtbaar ontdooit en dat u ontwaakt uit de verdoving van de verbittering.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.