Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verontwaardigd: voelt u zich zo?

Verontwaardiging

Bent u verontwaardigd?  Voelt u zich verontwaardigd? Dan bent u waarschijnlijk in uw eer aangetast? In dit artikel gaan we verder in op het begrip verontwaardiging en wat u dat te zeggen heeft.

Waarde en ontwaarden

Verontwaardiging heeft met ontwaarding oftewel met ontwaarden te maken. Het is een boze en emotionele reactie op iets of iemand van buitenaf die u:

  • niet op de juiste waarde schat
  • aangetast heeft in uw eigenwaarde
  • uw waardigheid probeert te ontnemen
  • heeft gekrenkt, gekwetst, of die u iets heeft aangedaan
  • probeert te kleineren

Yvonne is verontwaardigd

Yvonne zorgt dagelijks voor haar 86 jarige moeder. Naast haar baan en eigen gezin heeft ze deze taak met toewijding en grote betrokkenheid op zich genomen. Hoewel moeder dat enorm waardeert is ze soms ook wel veeleisend.  Ze vindt het moeilijk om lang alleen te zijn. En toen Yvonne op enige dag pas om 10.00 uur ’s ochtends kwam in plaats van om 9.00 uur zei moeder: ‘zo, ben je er nu pas’. Yvonne reageerde verontwaardigd ‘iedere dag sta ik voor je klaar en ik doe alles voor je, wil je me nu nog terechtwijzen ook?’. Ziet u wat verontwaardiging is en wanneer het ontstaat?   

Boosheid en woede

Wat gebeurt er precies?

Gevoelens van verontwaardiging wijzen u naar uw eigen waarde. Blijkbaar is er iets gebeurd of blijkbaar heeft iemand iets gezegd wat uw ‘eigen waarde’ spiegelt. Iets of iemand raakt uw eigen eer. Uw verontwaardiging wil dat weer rechtzetten. Met een bruisend gevoel zit er iets in van:

‘ho, stop, dit kan niet waar zijn of dit sta ik niet toe’.  

Wat is er mis mee?

Wat is er mis met de gevoelens van verontwaardiging. Weet u: er is nooit iets mis met uw gevoelens. U hebt ze niet voor niets gekregen. Het vertelt u alleen iets.  In dit geval wordt uw eigenwaarde gespiegeld door een gebeurtenis van buitenaf. En uw verontwaardiging wil voorkomen dat u als onwaardig wordt behandeld of dat u niet op de juiste waarde wordt geschat.  Maar blijkbaar zit er in uw zelfbeeld ook iets waar u nog wat mee kunt doen. Immers alleen met uw toestemming kan men u van uw waarde beroven? Uw waardigheid laat u zich toch niet ontnemen door wie dan ook? U heeft toch voor de juiste zelfwaarde niet de instemming van anderen nodig? 

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.