Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Goede voornemens? Maak ze waar!

Ieder jaar begint voor veel mensen met goede voornemens. De één wil meer sporten, de ander wil stoppen met roken en de derde wil afvallen. Dat zijn hele persoonlijke voornemens. Maar u kunt natuurlijk ook voornemens hebben om een opleiding te gaan doen. Of u wilt aan uw persoonlijke ontwikkeling werken het komend jaar. Misschien bent u soms te direct in uw communicatie of juist andersom: u zou wel wat directer mogen zijn soms in uw communicatie.

Goede voornemens kunnen ook over uw relatie gaan. Wilt u meer tijd besteden aan uw gezin? Of meer tijd nemen voor elkaar omdat u weet dat dit ook echt wel nodig is?

Bewust of onbewust

Het kenmerk van voornemens is dat we ze altijd hebben en de meeste voornemens zijn onbewust. Wie dus niet voornemens is om te stoppen met roken, is dus voornemens om door te gaan met roken. Voornemens en keuzes lijken veel op elkaar. Iedereen heeft ze, iedereen maakt ze maar niet iedereen is zich bewust van de voornemens die hij/zij heeft. Wie niet het voornemen heeft om iets te veranderen in zijn/haar leven, heeft het voornemen om de bestaande situatie in stand te houden. Of dat een goed voornemen is, laten we graag aan uw eigen oordeel over.

De weg naar de hel is geplaveid met………..

U kent vast de uitdrukking wel dat de weg naar de hel vaak geplaveid is met goede voornemens. Het is een spreekwoord en het betekent in feite dat er mooie plannen worden gemaakt of dat er beloftes worden gedaan die niet worden uitgevoerd of nagekomen. ’t Is best een pittige uitdrukking om een vergelijking met de hel te maken vindt u niet? Maar toch geeft het aan hoe ernstig het is:

 • Wanneer u beloften doet die u niet waarmaakt
 • Wanneer u voornemens hebt die u niet uitvoert
 • Wanneer u uw eigen goede bedoelingen niet serieus neemt

Hoe zorgt u dat u uw voornemens waar maakt?

Zet uw goede voornemens om in een persoonlijke doelstelling. Doelen stellen en doelen halen is beter dan goede voornemens. Lees ook ons artikel over persoonlijke doelen.

Persoonlijke doelstellingen

Waarom werken ze vaak niet?

U ziet het wellicht ook om u heen. Goede voornemens werken vaak niet of maar heel tijdelijk. Na een week zijn ze soms al verdampt samen met de kruitdampen van het vuurwerk. Wanneer de kerstboom wordt opgeruimd, gaan de goede voornemens mee naar zolder. Hoe het komt? Het zijn intenties die soms hard komen aanwaaien maar als een eendagsvlieg ook weer vertrekken. We doen een paar suggestie waarom goede voornemens niet werken.

 • U staat er niet echt achter
 • Ze zijn te vrijblijvend en ze hebben teveel open eindjes
 • Ze zijn niet realistisch
 • Ze zijn niet meer dan een eendagsvlieg
 • Ze zijn onjuist gesteld of niet omgevormd naar persoonlijke doelstellingen
 • U doet het om uw omgeving te behagen terwijl u er zelf niet achter staat

Intrinsieke motivatie

Goede voornemens hebben te maken met intrinsieke motivatie. Dat lukt alleen als ze aansluiten bij uw behoeftenpatroon. Veel mensen stellen hun voornemens verkeerd. Ze zijn uitsluitend bezig met wat ze niet (meer) willen in plaats van dat ze bezig zijn met hun werkelijke behoefte. We duiden dit nader aan met het voorbeeld van stoppen met roken. Mensen hebben soms het voornemen om te stoppen met roken en willen dat met een ijzeren wilskracht volhouden. Maar ook de stopper is elke dag bezig met de sigaret en juist die sigaret moet verdwijnen tussen de oren. Pas dan bent u vrij (behoefte aan vrijheid en onafhankelijkheid). De kunst is om u te richten op uw persoonlijke behoeften.

Vrijblijvend en open eindjes

Goede voornemens moeten specifiek gemaakt worden. Smart kan u daar een beetje bij helpen hoewel we niet zoveel met smart-doelen hebben omdat het vaak niet meer een hulpmiddel is maar een dwangbuis. Maar zeker is: u moet het wel specifiek maken wat u wilt bereiken. Beter is om een goed voornemen om te zetten in een persoonlijk doel. Ons artikel over persoonlijke doelstellingen kan u daarbij helpen.

Onrealistisch

Goede voornemens moeten realistisch zijn. In vijf weken alle piano werken van Johan Sebastiaan Bach leren spelen, gaat u niet lukken. Menen dat u in drie weken de sigaret tussen uw oren hebt geschrapt is een illusie of een zelfoverschatting. Gedragspatronen zijn vaak hardnekkiger dan we denken. In 10 weken 20 kilo afvallen zal u wel lukken maar om definitief de knop naar een ander levenspatroon om te zetten en te borgen is een ander verhaal.

Doelen stellen

Dit artikel is geschreven in de serie: doelstellingen.

Doelstellingen

Resultaatgericht werken

Wilt u inzicht in trainingen gericht op het behalen van doelen en resultaat?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.