Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Bazen: we hebben er een hekel aan!

In Nederland hebben we een hekel aan bazen. Stellig gezegd maar punt uit! Zo is ‘t. Een baas is een dictator, een dominant type die alles en van alles oplegt en beslist over ons leven.

Ver-baazing ten top

Soms ben ik verbaasd. Vooral wanneer ik met Duitse of Belgische bazen praat die in Nederland hun werk doen. Het cultuurverschil is er. In Nederland praten we liever en discussiëren we graag. In andere landen wordt sneller opvolging gegeven aan wat de baas wil. Kortom: in onze cultuur zijn we minder meegaand, minder hiërarchiegevoelig, kritischer. In Duitsland maar zeker ook België wordt een instructie sneller opgevolgd. Wat is dan het beste? Er is wat mij betreft niet een beste. Het is de bewustwording dat aan beide een schaduwzijde zit. In andere culturen is men wellicht weleens te meegaand en neemt men klakkeloos dingen aan. In onze cultuur zijn we soms wellicht te kritisch en is het leerdoel om ook maar eens gewoon leiding te aanvaarden.

Bazen en managers zijn overbodig

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Training teamontwikkeling voor leidinggevenden

Wil je de training teamontwikkeling voor leidinggevenden starten? Wij verzorgen deze ook individueel.

Teamontwikkeling

Hiërarchisch model is op zijn retour

Wat meespeelt, is dat leiderschap ook aan innovatie toe is. Het hiërarchische model van leiderschap (of baasschap) is op zijn retour. Dat is duidelijk. Een hond heeft een baas. Maar wij niet. Vooropgesteld: als de strategie vooral gericht is op het handhaven van traditionele werkwijzen en invloed verwerven, dan is een baas nodig. Als het gaat om vergroten van omzet dan kan de manager zorgen voor grotere concurrentiekracht door optimale efficiëntie in het werkproces in te voeren of door middels fusie en overname de concurrenten op te kopen. Wat is dan op zijn retour? Een baas:

  • die beslist en verwacht dat ieder doet wat gevraagd wordt
  • die aanstuurt en corrigeert op basis van zijn/haar hiërarchische positie
  • die gaat over systemen, protocollen, regels en afspraken
  • die communiceert middels mededeling
  • die besluit en richtlijnen oplegt

Toekomstgericht leiderschap: ontwikkeling en vernieuwing

Als het gaat om vernieuwing en innovatie dan is leiderschap nodig gericht op verbinding en samenwerking waarbij medewerkers medezeggenschap krijgen en autonomie. In een ander artikel leg ik uit wat leiderschapskwaliteiten zijn. Maar het gaat over de leider:

  • die individuele doelen en belangen weet af te stemmen op organisatiebelangen
  • die het team helpt besluiten te nemen i.p.v. dat de leiding zelf het besluit neemt
  • die faciliteert
  • die consensus zoekt

Leiderschap en zelfsturende teams

Nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van organiseren en leiden tot andere taken en werkwijzen voor leidinggevenden. Om als leidinggevende te blijven functioneren, moet je jouw meerwaarde aantonen in een zelfsturende organisatie en wellicht jezelf ontwikkelen tot een leidinggevende 2.0. Ben je er al klaar voor? Lees ook: leiderschap en zelfsturende teams!

Teamontwikkeling

Dit artikel is geschreven in de serie over teamontwikkeling (gezamenlijk willen, kunnen en zijn).

Teamontwikkeling

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.