Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Doelgericht vergaderen: training voor voorzitters

training cursus doelgericht vergaderen

Doelgericht vergaderen: training voor voorzitters. Je bent voorzitter van het management, directieoverleg, het werkoverleg, de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of gewoon in je vrije tijd van de sportclub, het schoolbestuur of de kerkenraad.

Je wilt graag de efficiëntie van het overleg of vergadering verbeteren en de eigen vaardigheden vergroten qua vergadertechnieken. De training kan als onderdeel benut worden in onze training communicatie voor de leidinggevende.

Voor wie?

De training doelgericht vergaderen is bestemd voor leidinggevenden uit zowel het hoger kader als het middenkader die periodiek een vergadering of overleg moeten voorzitten zoals de directeur, manager, ploegchef, productieleider, teamleider of het afdelingshoofd.

Waar?

De training kan verzorgd worden in geheel Nederland maar ook op onze locaties te Hoogeveen of Amersfoort.

Leerdoelen

Echt goed een vergadering leiden is geen gemakkelijke opgave. Je kunt hierbij nogal wat valkuilen tegenkomen. Het voorzitten van een vergadering is echt een vak. Als je een goede manager bent, wil dit nog niet zeggen dat je ook een goede voorzitter bent. In vergaderen gaat veel tijd, en dus geld, zitten. Logisch dus dat je het maximale rendement uit vergaderen wilt halen. Een effectieve en efficiënte manier van vergaderen staat of valt met een goede voorzitter. Investeren in het trainen van een goede voorzitter is de investering dus dubbel en dwars waard. Een goede voorzitter geeft, behalve leiding aan een vergadering, ook aandacht aan de leden. Hierdoor verhoogt hij hun betrokkenheid en voorkomt demotivatie en desinteresse.

Inhoud

De inhoud stellen wij opmaat samen. Jouw leerdoelen inzake vergadertechnieken staan daarbij centraal. Om jou een indruk te geven: het kan gaan om de volgende onderwerpen:

 • de voorbereiding: agenda, verslag, besluitenlijst of notulen, anderen betrekken bij de voorbereiding
 • het gesprek leiden: sturen zonder te sturen, ruimte geven en begrenzen, iedereen aan bod laten komen, samenvatten, het gesprek herleiden naar een besluit, een besluit omzetten in een concreet actiepunt, meningsverschillen benutten als kans, onpartijdige opstelling van de voorzitter
 • de afronding: het nawerk, tevens de voorbereiding voor de volgende bespreking
 • spreken in de groep
 • inzicht in de stijlen van invloed: wat is mijn stijl en wat voor stijl hebben andere mensen?
  • de inhoud afstemmen op de deelnemers van de vergadering
  • duidelijk en effectief een boodschap overbrengen

Vergaderen zonde van de tijd

Als vergaderen als weinig effectief en efficiënt wordt ervaren, waarom wordt er dan toch zo veel vergaderd? Vergaderen kost enorm veel tijd en dus veel geld. En zeker nu er tegenwoordig veel mensen buiten het kantoorgebouw werken omdat werken niet meer tijd of plaatsgebonden is, zijn vergaderingen het enige moment dat u alle collega’s bij elkaar ziet. Echter vaak wordt vergaderen gezien als verlies van tijd. Tijd die beter besteed kan worden.

Andere werkvormen

 • De trainer/coach gaat samen met jou naar het werkoverleg of de vergadering c.q. meeting waar je leiding aan geeft. Jij doet jouw werk en wij observeren het gedrag van jou als voorzitter maar ook van de teamleden. Op basis daarvan komen wij terug b met gerichte feedback en een plan van aanpak.
 • Middels gerichte training en coaching implementeert je onder begeleiding van een ervaren coach/trainer een aantal verbeterpunten gericht op efficiëntie

Zie ook: training vergadertechnieken en werkoverleg.

Niet uw leerdoel?

 Staat uw leerdoel er niet bij? Dat wil niet zeggen dat we u geen training kunnen aanbieden. Neemt u dan contact op met ons bedrijfsbureau. De trainingen zijn altijd maatwerk.

Nieuw ebook: HSP, label of labiel?

Ontdek de kracht van hoogsensitiviteit!

HSP ebook

Meer informatie

Jouw leerdoelen staat centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 25 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld. Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jouw is afgestemd. Moeten we je helpen bij het formuleren van leerdoelen? Bel dan met onze trainingsadviseur.

 

Nieuw: ebook willen is minder moeten

Bestel ons nieuwste ebook via de webshop!

Ebook willen moeten

Wanneer je jezelf ontmoet, wil je meer en moet je minder!

Meer informatie