Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Plan elke dag een ROT-moment: rust, overzicht en tijd!

Een ROT-moment: wat is dat nu weer? Ach, het ontstond ooit tijdens een coachingstraject gericht op timemanagement. Iemand vertelde dat hij zich ROT voelde omdat hij het overzicht vaak kwijt was op zijn werk. Mijn geest associeert dan en ik ging me verdiepen in dat ROT-gevoel. Een van de meest voor de hand liggende redenen voor het rot voelen is stress of opgejaagd worden door deadlines, taken, verantwoordelijkheden etc. Maar in mijn voorbeeld ging het over: verliezen van zelfregie door de drukte, je laat leiden door de waan van de dag. Kortom: reactief ingesteld. Dus ik zei: plan elke dag een ROT-moment. Dat betekent: neem rust, creëer overzicht en gun jezelf de tijd om dat te doen.

Waarom is het nodig?

Iedereen wordt voortdurend geconfronteerd met de waan van de dag. Het nieuws schreeuwt om aandacht, sociale media bombarderen ons met meningen en trends lijken te komen en te gaan als de wind. Het is verleidelijk om je te laten meeslepen in deze draaikolk van informatie. Nou is de vraag laat je je leiden door het tumult om je heen of ga je de kracht van zelfregie ontdekken? Dat geldt ook op jouw werk. De waan van de dag zorgt voor onverwachte deadlines, ad-hocvergaderingen, crisismanagement, een overvloed aan e-mails en meldingen, versnipperde informatie in de WhatsApp of op de e-mail of een woeste achtervolging door de micromanager die tot in detail moet weten wat jij allemaal doet.
De vraag is: wie heeft de regie over jouw tijd en leven?
Cruciale vraag: leid jij jezelf? Heb je zelfregie of geef je de regie over jouw tijd en leven weg? Laat jij je regeren door de partij van de Waan Van De Dag (WVDD) of regeer jezelf? Aangescherpt: ben jij in staat om jezelf te leiden? Of laat je het gebeuren?

Rot moment

Training timemanagement

Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!

Training timemanagement

Doe de test!

Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!

Doe de online test!

E-book: hoe ga je met jouw tijd om?

Wil je echt anders met je tijd omgaan? Ben je bereid om fundamentele keuzes te maken? Wil je leren om stress of uitputting te voorkomen? Dan is dit een selfmade boek die je daarbij kan ondersteunen.

E-book: hoe ga je met je tijd om?

Wat is dan een ROT-moment?

Een ROT-moment is TIJD om even de zaak te ordenen, herordenen, te structureren of te herstructureren. Plan regelmatig tijd in je dagelijkse routine om je taken te beoordelen en bij te werken. Dit kan 's ochtends zijn voordat je aan je werkdag begint of aan het einde van de dag om de volgende dag voor te bereiden. Het helpt je om georganiseerd te blijven en je taken bij te houden.

Wat doe je tijdens zo'n ROT-moment?

  • Je maakt overzicht. Je werkt jouw actielijst bij: een lijst van alle taken die je moet voltooien. Schrijf ze op een plek waar je gemakkelijk toegang tot hebt, zoals een notitieboekje of een digitaal takenlijstje.
  • Je stelt prioriteiten. Je beoordeelt de urgentie en het belang van elke taak. Dit helpt je om je te richten op de meest cruciale taken en voorkomt dat je tijd besteedt aan minder belangrijke zaken.
  • Je kijkt of er deadlines verschuiven of je stelt deadlines. Bepaal realistische deadlines en zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om elke taak succesvol af te ronden.
  • Breek grote taken op: Als je te maken hebt met grote, complexe taken, kan het nuttig zijn om ze op te breken in kleinere, behapbare deeltaken. Dit maakt de taak minder overweldigend en stelt je in staat om je voortgang beter te volgen.
  • Je staat even stil bij jouw energieniveau. Gebruik je primetime en plan taken die meer concentratie en energie vereisen op momenten waarop je het meest alert en productief bent. Reserveer minder veeleisende taken voor momenten waarop je energiepeil lager is. Door je taken op deze manier te plannen, kun je efficiënter werken.
  • Je wilt overbelasting vermijden en tijdens zo'n ROT-moment voel je even hoe je in de wedstrijd zit.

Waan van de dag

Speciaal voor leidinggevenden

Ook leidinggevenden worstelen vaak met het gevoel dat ze de hele dag door dringende problemen oplossen, waardoor ze niet toekomen aan wat ze eigenlijk willen doen. Dit leidt tot hoge werkdruk en stress. Om dit patroon te doorbreken, helpt een ROT-moment jou ook.

  • Even stilstaan en tot rust komen. Omdat je de waan van de dag wilt doorbreken.
  • Zorg dat je gefocust blijft.

Om de waan van de dag te doorbreken en meer te kunnen doen wat echt belangrijk is, moet je moed tonen door een duidelijke keuze te maken, een concreet doel te formuleren en een strategie te ontwikkelen om dat doel te bereiken. Door stap voor stap je doel te realiseren en je dagelijkse planning daarop af te stemmen, zul je verandering zien.

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.