Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kun je moeilijk stilzitten? Is nietsdoen moeilijk voor je?

Is het voor jou moeilijk om eens een dag niets te doen? Kun je moeilijk stilzitten? Is er altijd iets in je wat aanzet en voortjaagt, waardoor je iets wilt doen? Of het nu een huishoudelijk klusje is, een taak in de tuin of een opdracht voor je werk: je moet iets doen!

Marieke werd burn-out

Marieke kreeg een burn-out. Niet zomaar een beetje, maar ze was volledig opgebrand en uitgeblust. Ze functioneerde niet meer, kon niet meer autorijden, kon niet meer nadenken en voelde een soort verlamming die door haar hele lichaam trok. De psycholoog zei: 'Jij moet leren om niets te doen'. Dat vond Marieke heel erg moeilijk.

Stilzitten: is dat moeilijk voor jou?

Waarom is stilzitten moeilijk?

Ik noem enkele oorzaken waarom stilzitten moeilijk kan zijn:

  • Je bent een actief persoon, een bezige bij. Dat is positief! Lanterfanten is vreemd voor jou en je houdt ervan om aan te pakken en door te gaan. Je ziet altijd werk liggen en je zult altijd bezig zijn met een taak of een klusje.
  • Het tweede punt is negatief: je hebt geen grenzen en je bent mateloos. Je kunt niet stoppen, je bent niet te stoppen.
  • Een derde oorzaak kan zijn dat je jezelf enorm veel oplegt. Je legt de lat heel hoog voor jezelf en je voelt dat je van alles moet doen. Eigenlijk vraag je te veel van jezelf.
  • Een vierde oorzaak ligt op het niveau van overtuigingen. Je bent opgegroeid met de overtuiging dat rust een teken van luiheid of zwakte is, en dat je altijd aan het werk moet zijn.
  • Een vijfde oorzaak heeft te maken met overlevingsmechanismen. Altijd bezig zijn kan ook een overlevingsmechanisme zijn om maar ver weg te blijven van je gevoelens en emoties. Het is een soort vlucht.
  • Een zesde oorzaak noem ik: ongemak ervaren bij stilte. Je vlucht als het ware voor de confrontatie met jezelf.

Het belang van rust: voorkom uitputting

Toch is rust een noodzaak voor een gezond leven. Lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen, zeker in onze tijd waarin we constant worden blootgesteld aan allerlei prikkels, verplichtingen en taken. Rust voorkomt uitputting. Als we onszelf voortdurend pushen zonder rustmomenten, kunnen we te maken krijgen met ernstige gevolgen zoals chronische vermoeidheid, burn-out en zelfs fysieke gezondheidsproblemen. Een van de belangrijkste voordelen van rust is dat het ons energieniveau herstelt. Door regelmatig te rusten en te ontspannen, kunnen we ons lichaam de broodnodige tijd geven om te herstellen en op te laden. Dit maakt ons vitaal en fit.
Rust heeft ook een positieve invloed op onze mentale gezondheid. Je ervaart minder stress, je komt in balans en je vindt evenwicht. Hierdoor kun je beter omgaan met stressoren.

Hoe leer je dat?

Een paar tips:

  • Als je gewend bent om constant bezig te zijn, kan het moeilijk zijn om meteen lange periodes van rust in te bouwen. Begin met korte pauzes of momenten van ontspanning en bouw dit langzaam op.
  • Neem tijd voor jezelf: pak een goed boek, ga wandelen, maak muziek, teken, boetseer of doe gewoon 'niets'.
  • Zorg goed voor jezelf: zorg voor voldoende nachtrust, eet gezond en beweeg voldoende.

Weet je dat het evenwicht tussen activiteit en rust belangrijk is? Stilzitten en ontspannen zijn net zo waardevol als productief zijn. Geef jezelf toestemming om te pauzeren en te genieten van momenten van rust. Het zal je welzijn en kwaliteit van leven ten goede komen.

Energiehuishouding

Dit artikel is geschreven in de serie over energiehuishouding en energiebalans.

Energiehuishouding

Verwante informatie

Wil je meer informatie over coaching gericht op vermindering van stress?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.