Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Even bijtanken: hoe doe je dat?

Er wordt snel gezegd: ik moet even bijtanken. Maar voor veel mensen is de vraag: hoe moet dat eigenlijk? Weet jij hoe het moet? In dit artikel geef ik wat suggesties.

Op adem komen

Even bijtanken betekent in feite: even op adem komen of weer op energie komen. Blijkbaar is er sprake van een energielek en heb je rust nodig of moet je tot rust komen.

Wanneer is het nodig?

In feite zijn er meerdere momenten nodig om even bij te tanken. Je kunt het per jaar bekijken wanneer jij je bewust bent van jouw energiehuishouding. Wellicht kun je de vakanties of vrije dagen erop afstemmen.  Je kunt het per maand bekijken maar ook per week en per dag.

Bijtanken: hoe moet dat?

 • Iedere dag heb je een moment nodig om even bij te tanken. Je kunt niet een hele dag geconcentreerd werken. De kunst is om je prime time goed te benutten. Dat is het moment waarop jij je het meest fit voelt. Wanneer je erg fit bent, is het zaak de meer complexe zaken te doen. Op andere momenten kunnen de minder ingewikkelde zaken gedaan worden en soms is het goed om even af te blazen. Ook zul je een moment op een dag moeten plannen met tijd voor jezelf. Tijd om even de balans op te maken, stoom af te blazen of te acclimatiseren.
 • Door de week heen is het ook goed om afblaasmomenten te plannen. Hoe ga je om met het weekend? Doe je daar die dingen die jou energie geven of zijn er hele inspannende dingen die je doet? Bewustwording is belangrijk hoe het bij jou werkt. Voor de een is de verjaardagsvisite een ontspannen avondje uit terwijl de ander dat juist als een hele inspanning ervaart. Voor de een is een autorit van twee uur een bezoeking en de ander vindt het juist heel ontspannend om te doen.
 • Ook over de maand en het jaar heen is het goed om bij te tanken en dat te organiseren. Wat werkt bij jou het beste?
  • een lange vakantie aaneengesloten of juist meerdere momenten (lange weekenden?)
  • wanneer heb je bijtankmomenten nodig?

Hoe moet het?

Er zijn geen protocollen over bijtanken. Je zou zelf moeten weten hoe het bij jou werkt. Ik noem wat voorbeelden:

 • Helpt sport en beweging jou om afstand te nemen? Hou je van een fikse wandeling of fietstocht?
 • Ben je iemand die graag een boek leest?
 • Weet je dat niks doen en lanterfanten ook werkt?
 • Even een sociaal contact aanboren waar het een keer niet over je werk gaat?
 • Tijd voor elkaar nemen in jouw relatie?

Even terugtrekken en afstand nemen

Wat kan helpen is om je even terug te trekken, even alleen te zijn, even afstand te nemen van alledaagse beslommeringen en even bij de essentie van je gevoel te komen. Het is goed dat je geest en gedachten af en toe even ronddwalen zonder dat er intensief ergens over nagedacht hoeft te worden.

Energiehuishouding

Dit artikel is geschreven in de serie over energiehuishouding en energiebalans.

Energiehuishouding

Verwante informatie

Wil je meer informatie over coaching gericht op vermindering van stress?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.