Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Overal tegen opzien: heb jij daar last van?

Heb jij vaak dat je ertegen opziet? Zie je vaak tegen de dingen op? Waar zie je dan tegenop en hoe komt dat? Dit artikel gaat over ertegen opzien: hoe kom je er vanaf?

Herkenning?

Misschien heb jij herkenning wanneer ik zeg dat je vaak tegen dingen opziet. Dat kunnen hele eenvoudige dingen zijn. Alledaagse dingen zelfs! Heel eenvoudig: je ziet er tegenop om naar de verjaardag van je buurvrouw te gaan. Al die drukte ook! Of je voelt je niet zo thuis in dat gezelschap en weer moet je er moeite voor doen om er een beetje tussen te komen!

Zie je er tegenop om naar jouw werk te gaan? Heb je dat vaak? Bevalt het werk jou niet meer? Is de sfeer binnen jouw team verziekt? Of is er geen enkele reden voor om er tegenop te zien?

Of moet je iets doen wat buiten je comfortzone ligt? Bijvoorbeeld die presentatie voor het managementteam? Zie je er tegenop om te spreken in het openbaar? Heb je spreekangst of gewoon een gezonde kriebel omdat je voor een groepje mensen moet praten?

Overal tegenop zien

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Oorzaken

Als je mijn voorbeelden wat herkent, dan probeer ik een aantal oorzaken te benoemen. Misschien zit die van jou er wel bij.

Nervositeit en zenuwachtig

Je bent nerveus en zenuwachtig omdat je voelt dat er een buitengewone prestatie van jou verwacht wordt. Je voelt dat de druk toeneemt en naarmate de tijd verstrijkt word je steeds nerveuzer. Je moet blijkbaar iets doen buiten jouw comfortzone en vandaar dat jij er tegenop ziet. Of maak jij je overal druk om?

Verveling en reproductief werk

Misschien zie je er tegenop omdat het werk wat jij doet onder jouw niveau ligt. Elke dag is hetzelfde, er is nooit iets nieuws. Je baalt van je werk maar onder het motto dat de schoorsteen ook moet roken, zet je door. Maar diep in je hart weet je wel dat dit jouw baan niet is.

Jezelf overvragen

Je kunt ergens tegenop zien omdat je jezelf overvraagt. Ik heb meerdere varianten in de aanbieding. Je vraagt iets te veel van jezelf of je vraagt dingen van jezelf die niet bij je passen.

Moeten of willen

Vind je van jezelf dat je van alles moet, terwijl je het diep in je hart eigenlijk niet wilt? Forceer je iets bij jezelf? Dwing je jezelf om dingen te doen die je liever niet zou willen doen?

Oppervlakkige praatjes

Laatst sprak ik met Marlyse. Ze is een intelligente vrouw en ze vertelde dat ze vaak opziet tegen verjaardagsfeestjes. Ze zei: ‘als je de pech hebt dat je naast de verkeerde zit, dan moet je je de hele avond in alle bochten wringen om het gesprek gaande te houden’. En ja, dat kost moeite.

Hoogsensitief

Van hoogsensitieve personen is bekend dat ze niet zozeer ergens tegenop zien maar dat ze ergens tegenop voelen! Observoelen, noem ik dat op deze website. Je voelt als het ware de dingen aankomen en je weet dat het ook nog vaak uitkomt.

Controle

Heb je last van een overmatige drang naar controle? Zie je er daarom zo tegenop? Omdat je meent dat je voortdurend grip op de situatie moet hebben? Omdat je bang bent die grip te verliezen?

Energiehuishouding

Een andere oorzaak kan zijn dat jouw energiehuishouding niet op orde is. Zit je tegen een burn-out aan? Voel je je moe en futloos? Merk je dat je vaak bezorgd of zelfs overbezorgd bent?

Gevolgen

Ergens tegenop zien doen we allemaal wel eens. Daar hoef je niet meteen voor naar de huisarts. Als het heel vaak voorkomt, leidt het tot piekeren maar ook tot stress. Het kan je uit de slaap houden of in de greep houden. Wellicht moet je dan eens onderzoeken wat jij eraan kan doen.

Wat kun je eraan doen?

Vooropgesteld dit! Je kunt ergens tegenop zien, maar kenmerkend is dat je steeds bezig bent met hoe het waarschijnlijk morgen zal zijn. Je probeert je van alles in te beelden, hoe het zal gaan verlopen, waar het mis kan lopen en hoe je daarop zult reageren. Maar weet je: je leeft in het hier en nu! Loslaten is het sleutelwoord.

Laat het op je afkomen. Natuurlijk is een goede voorbereiding het halve werk. Dus ja, je kunt zorgen dat je beslagen ten ijs komt. Maar daarna: loslaten!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.