Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Maak jij je overal druk om? Je druk maken om niks?

Maak jij je druk om niks? Om de kleinste dingen soms? Om pietluttigheden? Ben je een piekeraar? Ben je altijd bezig met wat er mis kan gaan, wat er fout is, wat er fout zou kunnen gaan.

Je druk maken

Wanneer je je druk maakt om iets is dat positief. Je bent betrokken, je hebt verantwoordelijkheidsgevoel, je wilt dat het goed gaat en je wilt niet dat het fout gaat. Dus vooropgesteld: het is fijn dat jij je druk maakt. Je zet je tenminste ergens voor in. Je bent niet iemand van laat maar waaien en laat maar gaan. Je bent niet onverschillig in de trant van: ‘wat kan het mij allemaal  schelen’.

Wanneer maak je je te druk?

Ik kan voor jou niet uitmaken wanneer jij je te druk maakt maar ik kan je wel een aanwijzing geven. Je voelt het. Je gaat over een grens heen wanneer je je te druk maakt. Het geeft stress op een ongezonde manier.

Maak jij je overal druk om?

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Kenmerken

Een paar kenmerken reik ik je vast aan:

 • je maakt je druk om zaken die buiten jouw invloedsfeer liggen
 • je maakt je druk om zaken die er niet zijn
 • je maakt je druk omdat het  anders loopt dan jij had verwacht en je dreigt de controle te verliezen
 • het is zelden positief waar jij  je druk om maakt: het is altijd het negatieve aspect
 • je overdrijft en maakt van een mug een olifant

Zorgen maken of overbezorgd zijn: wat is het verschil?

Lees ook mijn artikel over het verschil tussen je zorgen maken ergens over of overbezorgd zijn.

Zorgen maken of overbezorgd?

Ik werk ze kort voor je uit:

 • Druk maken om zaken die buiten jouw invloedsfeer liggen

  Wanneer je je druk maakt om zaken niet binnen jouw invloedsfeer liggen dan maak jij je druk om van alles en nog wat. Kijk eens om je heen en je hoort het! Mensen maken zich druk om het kabinetsbeleid (dit is niet goed, dat is niet goed), om het weer (te droog, te nat, te warm te koud), om de hoogte van de WOZ, om tal van dingen waar ze meestal niets aan kunnen doen.

  Wat daarbij komt is: ze maken zich vaak het minst druk om zaken waar ze wel wat aan kunnen doen. Sleutelwoord bij deze is: ‘maak je niet druk om de omstandigheden maar leer anders met omstandigheden omgaan’.

 • Beren op de weg: druk maken om zaken die er niet zijn

  Zie je vaak beren op de weg? Dan maak jij je ook druk om zaken die er niet zijn. En dat is het kenmerk meteen: je bedenkt je eigen rampscenario’s.

  • je hebt jouw vriendin geappt en je krijgt geen antwoord: nu meen je dat ze boos is
  • de buurman fietste zomaar voorbij zonder te groeten, je denkt dat hij dat bewust doet
  • je hebt een bestelling gedaan via bol-com en deze is nog niet aangekomen: je gaat er al vanuit dat er iets verkeerd gegaan is bij de bezorging
  • je krijgt geen kaartje op jouw verjaardag van jouw tante en nu meen je dat ze jou niet wil spreken
  • je kreeg een factuur die veel te hoog was en je hebt bezwaar aangetekend maar je gaat er al vanuit dat het toch niet goed komt

  Zie je wat er nu gebeurt? Je bedenkt je eigen scenario’s maar ze zijn meestal niet positief.

 • Controleverlies: het gaat anders dan jij dacht

  Je kunt je ook druk maken wanneer het anders gaat dan je dacht of had verwacht. Het gaat niet zoals jij wilt. Je verliest de grip en controle. Zodra je geen controle heb schiet je in de stress. Je vindt het moeilijk dat het anders gaat dan je dacht, dat mensen zaken anders invullen dan je had gewild, dat het even anders loopt dan je had afgesproken. Kortom: soms ben je te weinig flexibel en misschien wel star. In ieder geval moet je je verwachtingen af en toe grondig bijstellen.

 • Altijd negatief

  Kenmerkend van te druk maken om iets is dat het altijd negatief is. Je maakt je niet te druk omdat je denkt dat je een miljoen zult winnen in de loterij. Dat geloof je toch niet. Nee je piekert voortdurend over iets dat verkeerd zal aflopen. En mocht het verkeerd lopen dan kun je  het maar niet van je afzetten.

 • Van een mug een olifant maken

  Je maakt je ook te druk wanneer je alles onder het vergrootglas legt. En ook hier geldt: vooral de negatieve dingen. Dat wat niet goed gaat vermenigvuldig je met 10 en dat wat goed gaat deel je door 10. Een rekenfout dus! Je maakt van een mug een olifant. Je dramatiseert. Je maakt het onnodig groot en je kunt niet meer relativeren.

Hoe erg is het?

Kijk: je zorgen maken over iets heeft heel veel positieve elementen. Overbezorgd zijn over iets is wat niet goed is voor je gezondheid. Je kunt last krijgen van jouw gezondheid, slecht slapen, oververmoeid worden of burn-out.

Wat is eraan te doen?

De vraag is niet wat kun je eraan doen maar de vraag is: wil je er echt wat aan doen? En wil je investeren in jezelf? Okay! Bel ons en plan een adviesgesprek (per skype of live) om eens te bekijken wat je eraan kunt doen.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.